Non-Stop Velence és karnevál (1. rész)

Ha február, akkor Velence. A non-stop utazások elterjedésének hála a karnevál mára legalább olyan népszerű eseménnyé nőtte ki magát itthon is, akár az adventi vásárok, vagy az Oktoberfest. Bár nagyon sok minden változott az évek során, s az utazási irodák szervezésének hála legtöbbször "instant élményben" lehet részünk, fontos, hogy ne induljunk útnak felkészületlenül.


Cikksorozatunk első részében az alapvető tudnivalókat vesszük sorra. 
Utazási irodák és non-stop utak 

Velence már a non-stop utazások elterjedése előtt is népszerű úti cél volt, mára egy valamire való utazó "gyűjteményében alapdarabnak" tekinthető. Ha Velence mellett döntöttünk érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, ugyanis az utazási irodák a lehetőségek egész tárházát kínálják és nem mindegy miért mennyit fizetünk. Leggyakrabban a non-stop kirándulások (azaz szállás nélküli, buszon éjszakázós), és a 3-4 napos utazások képezik a kínálat részét, általában egy éjszaka szállással valahol Velence környékén. 

Helyünket lefoglalhatjuk kuponos oldalakon kedvezőbb ajánlatok reményében, vagy magánál az utazási irodánál. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy megfontoltan válasszunk a szolgáltatók között, és már az utazás lefoglalása előtt tisztában legyünk azzal, hogy mit kapunk a pénzünkért cserébe, (pl.: mit tartalmaz a befizetett összeg). Sokan nem tudják, pedig nyilvánvaló például, hogy 10-12 ezer forintért nem külön alvófülkés járművel utazunk majd, és nem vár minket terülj-terülj asztalkám a Szent Márk tér közepén. Ez nem az iroda hibája, nem a kuponos cég hibája, nem kell ezért senki felmenőjét emlegetni, ennyi pénzből ennyit lehet kihozni. 

Az viszont nem mindegy, mennyit kell az alapdíjon felül fizetni és a helyszínen visszatalálunk-e a találkozási ponthoz! Velencébe érve legtöbbször charter hajóval szokták megszervezni a bejutást Punte Sabbioni kikötőjéből, de már találni olyan irodát is, akik a vonatot részesítik előnyben, így azoknak sem kell lemondaniuk a vizek városáról, akik esetleg tengeribetegségtől szenvednek. A vonatok ráadásul valamivel kevesebb idő alatt futnak be, San Dona di Piave állomásról, mint a hajók, de sajnos a Szent Márk térhez képest a szigetnek teljesen a másik oldalán tesznek le (Santa Lucia vasútállomás). Az egész napos séta és a tömegben totyogás után a sötétben, a nappal is nehezen átlátható utcákon borzasztóan könnyű eltévedni még akkor is ha frekventált helyek közelében vagyunk, pláne ha a kettő között. Ha korábban sosem jártunk Velencében és nem ismerjük ki jól magunkat, szerencsésebb ha jóval a visszainduláshoz megbeszélt időpont előtt elkezdünk visszakeveredni, mert lehet, így sem lesz egyszerű időben odaérni, különösen, mert a megbeszélt időhöz képest az idegenvezető jellemzően csupán 15-20 percig köteles ránk várakozni, (az utazási szerződésünkben leírtak alapján), aztán a csoport elindul haza nélkülünk.Tájékozódás

Tájékozódásunkat a napközbeni bóklászásunk folyamán is nagyban segíthetik, a kihelyezett utcatáblák, amik a Szent Márk tér, és a Rialto híd között helyezkednek el. Ha a Rialto híd felé szeretnénk menni, akkor nincs más dolgunk, mint követni a lenti képen látható „per Rialto”, ha pedig a Szent Márk tér felé, akkor a „per San Marco” táblát. A toilett és WC feliratokkal viszont vigyázzunk, mert a nyilvános illemhelyek változékonyabbak, mint az épített látványosságok, és ezek a jelzések sokszor nem vezetnek sehová. 

A máig kuriózumnak számító Velence, ahogy nevezni szokták a „lagúnák városa” télen-nyáron temérdek turistát vonz, azonban a tömeg karnevál idején eléri a csúcspontját, azaz: szó szerint mozdulni sem lehet. A Sóhajok hídjával párhuzamos hídon- ami a legmegfelelőbb hely fotók/szelfik készítéséhez – a hömpölygő tömeg egymást tapossa az átkelésért, vagy egy-egy kattintásért. A szűk utcában rendőrök biztosítják a biztonságos haladást. Nyáron sem jóval mérsékeltebb a helyzet, de szezonon kívül ki lehet fogni nyugalmasabb napokat, és ha nem éppen a színes maszkok, hanem a városnézés késztetett utazásra, talán érdemesebb más más időpontot választani Velencéhez. Nyáron, az évek óta szintén divatos „csobbanásos” utak széles választékában is találhatunk olyan utat, ami lehetővé tesz egy velencei városnézést.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.