Négy, kevésbé ismert kastély a Loire völgyből

Elég egyetlen utazási prospektust elolvasni, hogy megismerjük Loire völgy a leghíresebb kastélyait: Chambord, Chenanceau, Bois, Amboise, Villandy... Történelmi jelentőségük folytán mind méltán szerepelhet a "legek" listáján, de ha letérnénk a zsúfolt turistaútvonalról, íme néhány különlegesség.Chateau de Serrant

Franciaországi önkéntesedésem alatt, éppen abban az alig ismert kis falucskában, (Saint-Georges sur Loire-ban) volt szerencsém lakni, ahol ez a gyöngyszem is található. Míg a kis település Angers-ból autóbusszal könnyen elérhető, a vicc kedvéért a kastélyhoz semmilyen gyalogút nem vezet, ezért hiába van a buszmegálló alig 10 percre a kastélytól, a megközelítéséhez autó is szükséges. 

A kastély magánkézben van, és mivel jelen pillanatban is lakják (ahogy sok másikat is arrafelé) ezért megtekinteni csak helyi idegenvezetővel lehet, az előre megadott időpontokban. Belül fotózni sem szabad, ami különösen kár, főleg mert a világon is ritkaságnak számító, rendkívül összetett, aprólékosan kialakított embermagasságú szekrényt sem örökíthetjük meg.Chateau de Plessis Bourré

Az Angers közelében fekvő kastély szintén egy gyönyörű példánya az autó nélkül kirándulók számára elérhetetlen (vagy legalább is nagyon nehezen megközelíthető) helyeknek.
A kastélyt, amit egy piszkosul szerencsés ember mondhat magáénak, máig igazi vizesárok vesz körül, ami igazi történelmi hangulata miatt több film forgatásának adott helyet, mint a Jeanne d’Arc, és a Tulipános Fanfan.

A kastély csak idegenvezetéssel együtt tekinthető meg, de a nyelvek közül egyedül a francia választható.

Chateau d'Angers

Végre egy jól megközelíthető, állandóan látogatható (és állami kézben lévő) épület. A Chateau d'Angers felsorolásunkban nem csak ebben üt el a többitől. A francia nyelvben, a szó, amit a kastélyokra használunk (chateau vagy többes számban chateaux) a kastély mellett várat is jelent, és amennyiben a beszélő nem pontosít az épületet illetően, hogy konkrétan kastélyról, vagy várról, azaz chateau fortress-ről van szó, érthetjük így is úgy is.

Angers vára, egykoron egy Anjou herceg építette erőd volt. Erős falainak látványa messziről is megrendíthette az ellene vonuló katonákat, de ha álltunk már mellettük tudjuk, hogy kétségen kívül tekintélyparancsolóak. Talán éppen ezért nem állt soha ostrom alatt, hiszen a vastag falakon kívül várárok is védte az erődöt, amely rendhagyó módon nem vízzel, hanem vadállatokkal volt megtöltve. Napjainkban egy felújítás alatt álló kápolna épület, és múzeum vár bennünket. A sötétített múzeumi termekben különleges, az apokalipszisi jeleneteit ábrázoló szőnyegeket tekinthetünk meg.Chateau de Brissac

Franciaország valaha volt legmagasabb kastélyát szintén egy Anjou herceg álmodta meg még a 11. században. A kastély több háborút megélt, s szinte századonként váltott tulajdonost, a 17. században pedig barokk stílusú homlokzatot kapott. Ha az ember megfeledkezik az ott történt 15. századi kettős gyilkosság óta terjengő mendemondákról - vagy még inkább ha nem is tud róla - a kertben sétálva egy kis időutazásban lehet része.Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.