Beköszöntő utazóknak

Hosszú nap állt mögöttük, pedig még dél sem volt. Ilyen gyönyörű napsütésben a Duna partján ennyi ember között alig lehet megfelelő helyet találni egy jó képhez, de a Szabadság híd mellett akkor sem lehet csak úgy elsétálni. Láttam őket, ahogy közös képek sorozatát készítették el, boldogan kacagtak, majd megcsókolták egymást a Gellért-hegy árnyékában.
Én pedig büszkén sétáltam tovább, és engedtem magam kivételesnek gondolni, amiért budapesti vagyok. Talán így érezhetik magukat a törzs gyökeres bécsiek is?
Mosolyognak rajtunk, miközben mi gyermeteg ujjongással fedezzük fel városuk szépségét? Úgy képzelem talán ugyanilyen bohókásan szeleburdi lehettem én is, amikor hosszú várakozás után először eljutottam Párizsba. Olyan izgalommal, és odaadással készültem fel az útra, mintha az életem függött volna tőle. Nem is tévedtem sokat. Az első benyomásomon meglehetősen rontott volna, ha valami rosszul sül el. Ha utas társammal eltévedünk, ha eleve rosszul számoljuk ki a felmerülő költségeket, ha irreálisan nagy elvárásokat támasztunk, túlvállaljuk magunkat. Ma már, hogy ilyen sokszor volt szerencsém élményeket szerezni ott (és Istennek hála, még más helyeken is) semmiképp sem szeretném a megszerzett tapasztalataimat, kalandjaimat magamban tartani.
Ha utazni készülsz, vagy ha csak lélekben kalandoznál belföldön vagy szomszédos országokban a természeti látnivalók vagy éppen kastélyok között; ha útitervet készítesz és fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá, vagy a meglévőt bővíteni szeretnéd; vagy ha éppen csak megismernél egy másik nézőpontot; tarts velem!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.