Két inspiráló kreatív könyv, amit muszáj elolvasnod

Az alkotás iránti vágyam velem született. Nem olyan elsöprő, és olyan mély, talán, mint a nagy alkotóknak, akik jóval előttem  - vagy éppen nem sokkal - gravírozták be magukat a történelem nagy művészei közé, azonban bőven elég, hogy újra és újra felüsse a fejét, és figyelmet követeljen magának. Számos formáját próbáltam már, kísérleteztem, azzal a - legalább magam előtt - nem titkolt szándékkal, hogy idővel babérokra tegyek szert.

Az utóbbi időben, amikor fontos döntést hoztam a témában, két könyv is akadt, amelyek úgy hiszem, segítségemre lehetnek és inspirálnak majd.Elisabeth Gilbert: Big Magic


Fülszöveg:

Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos – történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott.
A Big Magic első látásra teljesen lázba hozott. A borítója, és a címe izgalmas és bűvös titkok kapujának tűnt, ami utat nyit számomra a “sikerhez”, és a “varázslathoz" és útmutatót kapok a tevékeny kreatív élethez. A borító alapján megítélvén a könyvet, bárki ezt gondolná róla, de valójában, a könyvben éppen a gyönyörű színe volt a “Big Magic”…


Na jó, őszintén a kezdeti (az első 50-60 o.) utáni csalódottságomat, – melyet a különféle körülöttünk élő láthatatlan, önálló akarattal rendelkező lények viselkedését taglalja- a folytatásnak sikerült végleg feledtetnie. Gilbert rávilágított néhány értékes nézőpontra az írással kapcsolatban, mi több, teendőre, amit a később olvasott Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész c. könyve alá is támasztott. Ha már ketten mondják csak nem lehet akkora badarság…


***


Austen Kleon: Steal like an artist


Fülszöveg: 
Nem kell zseniknek lennünk, csak legyünk önmagunk! Ne féljünk beismerni, hogy szinte semmi sem eredeti a művészetekben, hagyjuk, hogy a minket érő hatások újabb ötleteket és képzettársításokat szüljenek! A kreativitás ott van mindenütt és mindenkiben.
Austin Kleon tíz inspiráló tanácsa előhozza művészi vénánkat, és egy sokkal kreatívabb élethez vezet. Foglalkozzunk azzal, ami igazán leköti bennünket, járjuk a saját utunkat, hogy mielőbb megtaláljuk szenvedélyünkben életünk értelmét!
Felejtsük el régi berögződéseinket, írjuk meg a könyvet, amelyet szívesen olvasnánk, vagy rendezzük meg a filmet, amelyet szívesen megnéznénk!
A Lopj úgy, mint egy művész! a digitális korszak kiáltványa.
Ez utóbbit kedves barátnőmtől kaptam kölcsön, ezért mindenképpen beszerzek egy saját példányt magunknak. A mű tulajdonképpen egy igen velős, lényegre törő “lista”, amit nem ártana majd időről időre újra elolvasni.

Hogy egy példát említsek a bölcsességek tárházaiból, itt van ez: nem kell, hogy a művészeted “hasznot” hozzon számodra, sőt… ha egyszer igazán felfigyelnek rád, (főleg, ha pénzt is keresel vele) talán sohasem nyered vissza a szabadságod. 
Vagyis a legfontosabb: bármit is űzöl hobbi, -vagy profi szinten ne azért tedd, mert érdeked fűz hozzá, hanem mert szereted!
Végső soron csak emiatt fogsz kitartani mellette.
Ez a lényeg.
(képek: etsy journal, pinterest)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.