5 szuper francia musical a youtoube-ról

A videómegosztóknak hála, egyre több teljes musical előadás válik elérhetővé, akár a fotelban ülve is. Ezúttal a Youtubue kincsestárból szemezgettem. 


Talán mindannyian emlékszünk, hogyan robbant be hazánkba és söpört végig Európán a Roméo et Juliette c. musical, azonban a Franciaországban évről évre megjelenő, eredeti és igényes daraboknak manapság hírét sem hallani. Mivel a legtöbbünknek nem adatik meg, hogy személyesen is részt vegyen, - az általában Párizsban debütáló - előadásokon, egyedül a szabályszegő feltöltők munkájában bízhatunk. Egy felvétel természetesen nem ér fel az élő előadás nyújtotta élménnyel, de mivel az alábbiak eseteben annak lehetőségétől régen lecsúsztunk, e néhány igényes felvételnél jobbat nem is lehetne kívánni!

A nagyszabású (vagyis inkább nagy költségvetésű) musicalek népszerűsítéséhez, legtöbbször már a bemutató előtt klipeket készítenek, az egyes daraboknál ezeket is belinkeltem. Magyarul sajnos egyelőre nem elérhetőek.


A régebbiektől az újabbak felé haladva az 5 musical tehát: 


Notre-Dame de Paris

A francia-kanadai musical listánk legrégebbi darabja. A musicalben természetesen a Victor Hugo által megálmodott világhírű karakterei elevenednek meg olyan nagynevű színészek személyében, mint Garou, Helen Segara, Patrick Fiori, Daniel Lavoie, és Julie Zenatti.Magyarra egyedül a darab legnépszerűbb dalát, a Belle -t fordították le, és adták elő. Itt jelenik meg teljes valójában a történet veleje, vagyis Esmeralda alakja a három teljesen különböző jellemű és szándékú férfi szemében. 

Első felvonás
Második felvonás
Belle

Szintén oroszul
Romeo et Juliette

Jöjjön akkor a fent említett musical, a 2000-es évek tini lányainak nagy kedvence. Gérard Presurvic 2001-ben bemutatott remekműve csupán három évvel később jutott el hazánkba, ahol az eredeti szereposztásban Szinetár Dóra és Dolhai Attila előadásában láthattuk.Francia előadás:
Első felvonás
Második felvonás
Aimer (klip)
Verone (klip)
Les rois du monde (klip)
On dit dans la rue (klip)
Az Aimer c. klipet Oroszországban is elkészítették. Íme!
Magyar előadás egyben

A francia musical, az Operettszínház átdolgozásában jelentős változásokon esett át. A hazai látásmód szenvedélyes, kevésbé idealizált képet fest Shakaspeare drámájáról, szereplőről, míg az eredeti, francia romantikus eszményképet alkot.Les dix commandements

Alig egy évvel a párizsi Notre-Dame után került színpadra listánk harmadik darabja, Pascal Obispo szerezte zenével. A musicalben a bibliai történet elevenedik meg, Mózes születésétől a zsidók vándorlásáig. A történetben drámai elemként jelenik meg a két anya (a fáraó leánya, és Mózes édesanyja), illetve a két testvér (Mózes és II. Rámszesz) kapcsolata. Ez utóbbinak legszívhezszólóbb zenei kibontakozása talán akkor érkezik el, mikor Ramszesz katonákkal indul Mózes és a zsidók után, ekkor hangzik el a Mon Frere, azaz (Testvérem) c. dal. 

Sajnos nem felvonásonként, hanem jelenetenként megvágva került feltöltésre, ezért inkább a lejátszási listát osztom meg.
Adame et Eve – La second chance

Ugorjunk egy kicsit az időben előre alig pár évet vissza, ugyanis az Ádám és Éva ennyire fiatalka még, olyannyira, hogy a francia fővárost beborító reklám plakátok egyikét már (vagy még?) én is láthattam. A 2012-ben bemutatott comedie musicalben ismét egy Pascal Obispo remekművet csodálhatunk.

A történet, a címben szereplő Bibliából jól ismert alakokról szól, csak egészen másképpen. Az Éden-t egy gonosz diktátor Solus irányítja a lányával Lilith-tel, aki kezdetben Adam menyasszonya, a kígyó pedig meglepő módon a jók oldalára került…

Egy az egyben
Rien ne se finit Klip
Ce qu’on m’a jamais dit Klip


Mozart L’Opera Rock

A legjobbat, - azaz személyes kedvencemet - hagytam a sor végére. Ez a musical szerelem volt első látásra/hallásra. A díszletek, ruhák abszolút levettek a lábamról. A franciák saját Mozart életét feldolgozó musical 2009-ben került bemutatásra és azóta is évente rendeznek szimfonikus előadást ukrán-orosz zenekarral.


Főszerepben: Michelangelo Loconte olasz származású színész-énekes-zeneszerző, aki a Mozart előtt alig fél évvel tanult meg franciául. Florent Mothe Salieri szerepében tűnik fel, szerepelnek továbbá: Meava Melin, Melissa Mars, és Merwan Rim. 

Angol felirattal:
(Itt úgyszintén egy lejátszási listával állunk szemben)
L’assasymphony klip
Le bien qui fait mal klip
Vivre en crever klip
C’est bientôt la fin klip
Tatoe-moi klip
J’accuse mon pere klip


Jó szórakozást kívánok!

(Képek: pinterest, youtube)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.