Neuschwanstein – A négy évszakos csoda

Lassan három hete már, hogy lehullott megsárgult fa levelek mellett a szürke ég is kedvünket szegi, ha kimozdulás a téma. Sokan nem is tudják, hogy ilyenkor a legjobb kirándulni, és nem is olyan elérthetetlen távolságban van a valamennyiünk számára ismert bakancs listás kastély: Neuschwanstein. Ha igaz, hogy: “Paris always a good idea”, akkor esetünkben különösen az.
Földrajzi elhelyezkedése miatt a megközelítése autó nélkül problémásnak, ha nem lehetetlennek tűnhet, de nekünk a szervezés meglepően egyszerű volt. Az Eurolines járatai között már elég jó áron (kb. 10.000 Ft) lehet jegyet Budapest- München vonalon egy útra. A busz oda- és vissza is éjszaka közlekedett így a város- és kastély nézést is teljesen kimaxolhattuk. Münchenből Füssen-ig (a kisvárosig, ami a kastélyhoz legközelebb fekszik - két órás vonatút vezet, sajnos átszállással.


Néhány kép Füssenről

Hogyan tovább?

Füssen a középkori stílusú kis városka maga is megér egy sétát. A bájos utcácskák végén fehérlenek az Alpok csúcsai. A városka így “előételként” maga is felkínálja saját kincseit: a Magas Várat és a kolostort még Neuschwanstein és Hohenschwangau előtt. Olcsó, igényes szállást mi az Old Kings Hostelben találtunk. Széles, emeletes ágyaink egy kissé szűkös szobában kaptak helyet, és a fürdőszobákon két- három másik szoba lakóival is osztoznunk kellett. Ár-érték arány teljesen megfelelt az igényeinknek, hiszen úgysem azért utazik ennyit az ember, hogy a szállásán üldögéljen, nem igaz? Elvileg van valamiféle busz járat Füssentől a kastélyokhoz, de mi nem vettük igénybe, gyalog vágtunk neki a hegyi túrának, a hófedte tájon.Gyakorlati tudnivalók

A belépőket a két hegy között fekvő völgyben, a parkolók közelében tudjuk megvásárolni, miután kiálltuk a kilométeres sort. Kicsit ironikusnak találom, hogy míg II. Ludvig király a kastély építtetésével munkahelyeket teremtett kihaló szakmák számára, addig ma az üzemeltetők beléptető berendezések használatával válnak meg az emberi erőforrásoktól. Igen, a király másik nagy törekvés az épület modernizálása volt, de na.. 

A kastélyokba csak csoportosan, megjelölt időpontokban lehet belépni, audio guide-os csoportos idegenvezetéssel. Engem a jegy megvételekor, ott helyben ért a meglepetés, amit talán nem árt tudni, hogy ez a szolgáltatás magyar nyelven is elérhető. A kastély nyitvatartási ideje az utolsó csoport kilépését jelöli. Bent fotózni/videózni sajnos nem megengedett.


Hohenschwangau

Neuschwanstein kisebb, de annál bájosabb nővérkéje méltatlanul kevés figyelmet kap. Látogatottsága tetemes részét az "Új Hattyúkőnek" köszönheti, holott II. Miksa király által neogótikus stílusban átépítette. Hohenschwangau kisebb, kevésbé teátrális szobái tökéletesen harmonizálnak a kastély külső megjelenésével, romantikus díszítései meghittséget árasztanak.Neuschwanstein” eredete

A Disney-nek köszönhetően Hófehérke kastélykén is emlegetett fellegvár, nevét (magyarul Új Hattyúkő) Wagner operájának legendás hőse Lohengrin (hattyú lovag) után kapta.
Mária híd (Marienbrücke)

Ahhoz, hogy elkészíthessük a hőn áhított képeslapfotót, át kell sétálni a kastélytól nem messze álló Mária hídra. Az oda vezető utat télen a jegesedés miatt lezárhatják, mert csúszós és veszélyes. Ez nem (csak) a németek paranoiája. Amikor mi ott jártunk vastagon állt a jég, a szerpentinen, ahol a leeséstől mindössze egy rozoga fa korlát óv, így az igazán bátraknak sem ajánlanám, hogy a példánkat követve átmásszanak a kerítés mellett..


Látvány a Mária hídról a kastélyra
II. Ludwig

Akik annak idején, az átalakuló hatalmi rendszer miatt Ludwig királyt bolondnak nyilvánították a trónért tudták volna, hogy a király “beteges szeszélyének” eredménye egyszer versenybe szállhat, hogy a világ egy csodájának nevezzük, bizonyára kétszer meggondolták volna, hogy bármi nemű döntésében korlátozzák. Annál is inkább, mivel a kastélyról máig beszélnek, írnak, olvasnak az emberek, ők legfeljebb a történet névtelen szereplőinek kerülnek említésre. Meglehet Ludwig (testvéréhez hasonlóan) gyakran komoly kihívásokkal küzdött józan ész terén, és szolgáit is rettegésben tartotta, de páratlan örökségünkért ölre ment. Amikor pl. kifogytak a büdzséből, még a török szultántól is megpróbált kölcsönt kérni építkezéseire. Tervei közül sok maradt megvalósulatlan. 

A kastélyt építész helyett színházi díszlet tervező álmodta meg, belül szinte minden ismert stílus jegy felfedezhető, Wagner opera hőseivel egyetemben. Mindenesetre, h nem is királyi pozícióba, de ma is elkéne néhány olyan ember, aki hozzá hasonlóan mer nagyot álmodni.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.