Non-Stop Prága

Idén is megkezdődött az “adventi szezon”, (jó, hogy nem már szeptemberben) az utazási irodák és kuponos oldalak már kész ajánlatokkal csőre töltve néznek elé a nagy hajrának. Kapkodhatjuk a fejünket, a vonzó úti célok, és kedvezményes árak villogó sokaságában. A szokásos Bécs, Pozsony, esetleg Kassán kívül Zakopane, Krakkó, és Prága is felkerült az “étlapra”.
Cikkünk ez utóbbiról fog szólni.
Prága itthonról mindössze 530 kilométerre, azaz körülbelül 6-7 órán át tartó -Brno közelébe érve szó szerint- rázós utazásra esik tőlünk. Egyénileg is eljuthatunk busszal az Orangeways, Lux Express, és Eurolines társaságokkal. A “tornyok városa” – csak, hogy mindjárt egy klisével kezdjük – nem csak földrajzilag, de város építészet szempontjából sem áll nagyon messze Budapesttől. Hála a szecessziós, és barokk építészetnek, macskaköveit taposva aligha érezhetjük, hogy külföldön járunk…

…Kivéve, ha rápillantunk az árcédulákra az első ajándékboltban, ami szembe jön. A kis vakond hazájának hivatalos pénzneme még mindig a cseh korona CZK (a mai aktuális árfolyam szerint!), egy olcsóbb hűtő mágnes, például, (amit mi is vettünk), körülbelül 96 koronába, azaz 1076 forintba kerül. Ezek után a belépők átlagban 200-250 cseh koronás árai mellett megfontolandó hová térünk be rövid tartózkodásunk alatt.
A lenti felsorolásban összeszedtünk néhány kihagyhatatlan látnivalót, melyek megtekintése egy fillérbe sem kerülnek.


Panoráma a várnegyedből (Hradzsin)

A Várnegyedet körbesétálni, épületeit szemrevételezni egyébként is “kötelező” minden turista számára, az onnan elénk táruló látvány értékét pedig nehéz lenne pénzben kifejezni.Őrség váltás (Hradzsin tér)

A Hradzsin kapui előtt álló díszőrség váltása kihagyhatatlan látványosság. Az őrség ünnepélyes “műszakváltása” minden nap délben történik.

Károly híd 

Az első, román stílusú Judit híd helyére épített gótikus Károly híd csupán egy, a Moldvát Prága területén átölelő 9 híd közül, de vitathatatlanul a legnépszerűbb. A hidat, hídtornyok, és barokk szobrok díszítik, olyan szentekről, és alakokról, mint Szent Ludmilla, Nepumuki Szent János, és megfeszített Jézus. A hídról remek kilátás nyílik a várnegyedre is, áthaladva rajta szelfiző turisták, és utcai művészek sokaságán kell keresztül furakodnunk.

Az óra (Orloj)

A torony lenyűgöző óraszerkezete óráról-órára magához vonzza, és ámulatba ejti a látogatókat. Amikor az óra egészet üt megjelenik a halál (csontváz képében) megkondítja a harangot, a tizenkét apostol pedig megkezdi körmenetét. Az óra a kis műsort leszámítva is rendkívül összetett: egyszerre mutatja a pontos időt, a hónapot és évet, valamint a Nap és a Hold mozgását is.


Néhány kép az Óvárosi térrőlVencel tér

Szent Vencel emléke lépten-nyomon utolér bennünket, és e téren összpontosul, az ő tiszteletére emelt lovas szobor képében. A tér, a város kávézókkal, bárokkal és múzeumokkal teli kulturális központja. A lovas szobor előtt található a Polach emlékmű is, amely annak a diáknak nevét teszi halhatatlanná, aki az 1968-as megszállás után, tiltakozásul felgyújtotta magát.


..és +1 fizetős… 

Hazánkkal ellentétben Csehországba megérkezett és használatba került a gótikus stílus, melynek legszebb példája a Várnegyedben fekvő Szent Vitus-székesegyház, amely egyben Prága legnagyobb temploma. Számokban kifejezve a katedrális 124 méter hosszú, 60 méter széles, tornyának magassága 97 méter magasra nyúlik. A kereszthajó tornya, habár évszázados építése alatt megőrizte gótikus jellegét, barokk toronysisakot kapott.


Prága területét tekintve nem túl nagy, egy hosszabb séta alatt bejárható, de ha elfáradnánk, vagy éppen a város egyik széléből a másikba szeretnénk gyorsabban eljutni szálljuk fel a hangulatos piros villamosok egyikére. Esetünkben elég egy rövid távú jegy, amely 30 perc összefüggő utazásra jogosít (átszállással), a felnőtt jegy ára: 24 CZK.

Ha mindenáron különbségeket keresnénk a két város között listánkra írhatjuk azt is, hogy (a helyiek szerint Szent Ludmillának, vagy Vencelnek hála) Prága egy karcolás nélkül vészelte át a második világháborút, amit a több korszakból ránk maradt építészeten is meglátszik.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.