Unod a Normafát? - Nézz körül a Sashegyen is!

A jó öreg János hegyi kilátó, Hűvösvölgy, és a Normafa - mindegyik ismerősen cseng, hiszen ha Budapesten voltál általános iskolás, bizonyára a Te életedben is volt egy Marika néni, aki 8 év alatt legalább egyszer szervezett oda osztálykirándulást. Ha kimozdulnál, de a fentiek közül már egyik sem hoz lázba, látogass el a Sas-hegyre, és nézd meg a várost egy új szemszögből!
A Sas-hegyhez nem kell túlságosan messzire mennetek, tömegközlekedéssel is aránylag könnyen eljuthatsz hozzá, és alig egy-két utcát kell sétálnod a buszmegállótól a bejáratig. A 8E-vel Kelenföld vasútállomás felől, és a Keleti Pályaudvar irányából, valamint a Széll Kálmán térről 59-es villamossal is megközelítheted a helyet.

A kilátásban biztosan nem csalódsz majd, ezt a várost egyszerűen lehetetlen rossz szögből nézni, azonban az élmény a korábbiakkal ellentétben nem lesz ingyen. A felnőtt jegyért 550-950 Ft-ot kell kifizetni, (ebből a budai lakosok kedvezményt kaphatnak, ami előre nincs kiírva) mert a kilátó mellett egy interaktív kiállítást is láthatsz ("Menedék a betontengerben címmel), azonban ha a tanösvényekre is kíváncsi lennél, azt csak, és kizárólag szakvezetővel járhatod végig némi plusz költségért. (A belépők egyébként egészen sokféle változata létezik a bejárat előtti kis táblán, rengeteg féle kedvezmény létezik, érdemes rákérdezni, hátha valamilyen szempontból ti is jogosultak vagytok rá!) 

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpontját legtöbbször iskolás csoportok látogatják és mi, akik az őszi színekkel, és halvány napsütéssel vigasztalódnak a nyár után. Elméletileg a jegyár a távcső használatot is tartalmazta, kár, hogy egyáltalán nem működött.

A bejárattól az akadálymentesített panorámateraszig az úton két szabadtéri terráriumot láttunk elhelyezve, ahol elméletileg különféle gyíkokat láthattunk természetes élőhelyükön, de mivel egy nyitott, teljesen fedetlen terráriumról beszélünk, nem butaság, hogy ott is láthatunk gyíkokat, de semmivel sem nagyobb eséllyel, mint bárhol máshol. A kihelyezett információs táblák legalább hasznosak voltak. 

Felnőtt látogatói szemmel ezek az említett "érdekességek" bizonyára furcsának tűnnek majd, de a hely varázsa kárpótol majd. Romantikus sétákhoz, családi kirándulásokhoz is minden évszakban merem ajánlani.

A látogatóközpont változatos programokkal igyekszik magához csalogatni a kicsiket és nagyokat (kiállítások, filmvetítések, állatsimogató), természetközeli izgalmas földrajzórákhoz is tökéletes környezetet nyújt (jó téma lenne a következő szülői értekezlethez is) de ha kisebb-nagyobb rendezvényre (szülinapokra, összejövetelekre) szeretnénk bérbe venni a helyet az is megoldható.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.