Kovács András Péter - Vihar a biliben

Fekete ruhás pincérek jövés-menése, tányércsörömpölés, és egy népszerű humorista - ezek egy különleges este hozzávalói. Kovács András Péter Vihar a biliben c. előadásán vettünk részt a Dumaszínházban. 
Hogy ki viccesebb, vagy ki a jobb előadó a közönség ízlésétől, érdeklődésétől, és - valljuk be őszintén - műveltségétől függ, éppen ezért lehetetlen ebben a műfajban bárkiről is teljesen objektívan nyilatkozni. Inkább meg sem próbálom: szuper kikapcsolódásban volt részünk a hét utolsó előtti napján. Kovács András Pétert különösen a családról, házasságról szóló, poénjaiért szerethetjük, amihez hozzá szövi továbbá a párkapcsolatok, és a hétköznapok tipikus malőrjeit. A Comedy Central által már oly sokszor leadott "Ősök és utódok" után kíváncsian vártuk az új műsort.

Nem!” „De!” „Nem!” „De!”...”Nem!”
Ez a két szó ping-pongozott a három gyerekülés között percek óta, már én sem emlékeztem, mi robbantotta ki a polémiát, mikor hátraszóltam a vezetőülésről a legnagyobbnak: „Legalább neked legyen annyi eszed, hogy tudd: az ilyen vitákba nincs értelme belemenni!” Kis csend után jött a válasz:”...De!”
És mi a helyzet velünk, felnőttekkel? „Botrány!” „Felrobbant a net!” – van-e értelme ezekre kattintani? Van-e értelme belemenni üvöltözésekbe, játszmákba? Van-e értelme a szívünkre venni, hogy a legjobb barátunk másra szavazott, vagy hogy az előttünk autózó nem indexelt?
Bili lehet bármi: a család, az osztály, a munkahely, a kerület, a Kárpát-medence.
Vihar is lehet bármi: egy veszekedés, egy bulvárbotrány, egy tüntetés-ellentüntetés, egy politikus bukása, egy brexit. Lehetnek látszólag nagy viharok. De a bili attól még bili.
Ez az est arra buzdít: olykor emeljük ki a biliből a fejünket, és nézzünk körül: vajon más is hallja a mennydörgést?" - Teszi fel a kérdést az eladó az ismertetőben.

A "Vihar a biliben" c. előadás alatt KAP - ahogy a fenti sorokban is látszik - a világ aktuális problémáit is feszegette a tőle megszokott ironikus, csipkelődő formában. Odaszúrt a többek között a katolikus egyháznak, a homofóboknak, és rasszistáknak, és egyidejűleg persze a másik oldal sem úszta meg szárazon. Akik talán mégis a legtöbbet kapták azok a közönségből kipécézett ártatlan nézők és a "büdös gyökér" férfiak voltak, akik közé a művész saját magát is odasorolta. Persze, a politika, és a migránsválság megosztó, kényes témák, -voltak is jó páran, akik ezeket a részeket fapofával ülték végig-  KAP valahogy mégis megúszta népfelkelés, és összecsapás nélkül.

A további előadások időpontjáról, jegyárakról információk a Dumaszínház honlapján.


(Kép: Dumaszínház)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.