Versailles - A Napkirály kastélya

Egy párizsi városnézés talán legelragadóbb "kelléke" XIV. Lajos álomkastélya: Versailles. A Napkirály célja, miszerint dicsőséget szerez magának Európa, sőt világszerte, nem is sikerülhetett volna jobban.1682-től kezdve Franciaország királya beköltözött megálmodott kastélyába, amely a saját maga köré épített személyi kultusz szerves része volt. A király rituálévá alakította minden apró napi tevékenységét, a reggeli öltözködésétől a lefekvésig, a Versailles-be költöztetett nemesség pedig áhítozva leste minden szavát.
A király úr volt az országa felett, diadalmaskodott Európában, de nem állt meg itt - a természet felett is uralkodni akart. Tudván tudta ugyanis, hogy - felhasználva apja vadászkastélyát - palotája számára egy lápos, építésre alkalmatlan területet szemelt ki, alapos kihívást állítva ezzel legjobb szakértői elé is.

Eljutás

Ha Párizs felöl, autó nélkül közelítenénk meg a kastélyt, a helyi "hév", az RER (ejtsd: eröer) sárga, azaz C5-ös vonalát kell választanunk, amire a belvárosban bárhol felszállhatunk.


A versailles-i palota

A kastély minden egyes téglájából, apró szobrocskájából, ajtószegélyéből árad pompa, és gazdagság, de a korabeli bűzt, amiről valamennyien hallottunk hála Istennek ma már sehol sincs. Az építtetésnél elfelejtettek ugyanis mellékhelyiségeket is tervezni, így ki-ki a híres és ragyogó tükörterem mögötti kis termekben végezte el a szükségét. Van aki úgy tartja, Marie-Antoinette cipő "függőségét" is e probléma idézte elő. Nem csupán ő, de minden magára kicsit is adó hölgy gyakran váltogatta a cipőjét, hiszen az ürülék között taposva hamar tönkre mentek a lábbelik. Nem tudni mennyi ebben az igazság, de az biztos, hogy én is szívesebben járom ma a turistáktól nyüzsgő termeket, mint akkoriban...A kert

A kastélyból kilépve az gondolhatjuk, túl vagyunk a látnivalók többségén, de a kert is rengeteg érdekességet tartogat. A hatalmas birtok, amely máig zenés előadásoknak ad helyet, - felidézve a Napkirály korszakát - medencéknek, szökőkutaknak, virágágyásoknak, szobroknak ad helyet. Egykor a vízvezetékek kiépítése előtt nagyon nehezen tudták ellátni a szökőkutakat vízzel, ezért szolgák álltak készen arra, hogy a királyi séta alkalmával mindig azt a kutat indítsák el, ami előtt éppen őfelsége halad el. 

A kert megtekintése ingyenes, kivéve, ha a zenélő szökőkutak is működnek éppen. Azt nem adják ingyen...


Petit Trianon (Kis Trianon palota)

Bár legtöbbünk fejében Marie-Antoinette rizsporos parókás arcképe jelenik meg a Petit Trianoni palota nevének említésekor, a kis palotát eredetileg XV. Lajos kegyencnőjének, Madame Pompadournak köszönheti az utókor. Az épület az ő kívánságára a korabeli divatnak megfelelően épült meg. A közel húsz éves "uralkodása" után tüdőbajban elhunyt kegyencnő sajnos már nem érte meg az átadást. Évekkel később Marie-Antoinette kapta meg grandiózus ajándékként és lakta is éveken keresztül gyermekeivel. Rossz ízű pletykák szerint ez szolgált szerelmi fészekként a kicsapongó királyné svéd Axel de Fersen gróffal folytató viszonya alatt.


Grand Trianon (Nagy Trianon palota)

Nekünk, magyaroknak Versailles legkevésbé kedves része, hiszen első háborút követő békeszerződéseket ugyanis e palota tükörtermében írták alá. A egyezmény értelmében szakították el hazánktól azokat a magyarok lakta területeket, melyek honfoglalás óta sajátunk voltak - bár erről a helyszínen egyetlen sor erejéig sem emlékeznek meg.  

Gazdag díszítése miatt a márvány vagy porcelán palotaként is emlegetett kis épületet a békére vágyó királyi család lakta, mivel a versailles-i kastély az ott élő és oda sereglő, nyüzsgő nemesség és különböző kegyekért folyamodó törtetők miatt túlzsúfolttá és élhetetlenné vált.
A Marie-Antoinette birtok

Bármilyen hihetetlennek is hangzik, a költekezéséről, és kicsapongásairól elhíresült "madame deficit" közel sem volt annyira megszállottja a pompának, mint tartják. Érdekesség, hogy a királyné nagyon is kedvelte az egyszerűséget, és természetet. Mi sem bizonyíthatná jobban, mint saját kis birtoka, ahová a forradalom kitörése előtti utolsó éveiben az udvar elől vonult vissza. Kis farmjának reprezentálásképp ma is találhatunk itt birkákat, kacsákat.


Jegyinformációkért, további képekért és Virtuális sétáért, a kastély honlapját tekintsd meg ITT

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.