A párizsi Notre-Dame


A Notre-Dame minden párizsba vágyakozó leendő turista fő célpontja. Sokan főként a rajzfilm miatt emlékszünk rá, na de mit is várhat valójában az, aki ellátogat a katedrálishoz? Nézzük meg közelebbről!

Notre-Dame azt jelenti: Mi Asszonyunk, ezzel is a katolikusok Szűz Máriájára utalva. Így már könnyedén érthető miért van Franciaország szerte annyi Notre- Dame, és miért nevezik a francia turisták a mi Mátyás templomunkat is (részben) így. Hamarosan írni fogok Franciaország legszebb katedrálisairól is, de most kizárólag a párizsi Notre-Dame kerül nagyító alá.


A legegyértelműbb ok, ami miatt a katedrálist már világszerte ismerik, természetesen Victor Hugo 1831-ben megjelent klasszikusa, amely a mai napig újabb és újabb feldolgozásban kerül a nagy közönség elé. A 90-es születésűek talán hozzám hasonlóan a Disney változatot ismerték meg leghamarabb, így később a regényt olvasva elszomorító meglepetésekben lehet/lehetett részük. Engem is többek között gyermekkorom kedvenc meséje unszolt annak idején először Párizsba, és később is megannyi alkalommal.

A katedrális gótikus stílusú, s annak ellenére, hogy mindmáig befejezetlen maradt, végeredményben nem okoz csalódást. Félreértés ne essék, a “befejezetlen” jelző véletlenül sem jelent olyasmit, mint mondjuk a Sagrada Familia esetében, az épületnek minden része készen van. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a párizsi Notre-Dame is a reims-i katedrális mintáját lett volna hivatott követni, de díszítésben odáig sosem jutottak el.

Érdekesség, hogy a katedrális kapuja előtt található Franciaország 0 km köve, és annak domborműve.


Továbbra is maradjunk a rajzfilmnél, és nézzük meg a Notre-Dame épületét tüzetesen. A megannyi vízköpővel díszített homlokzat, -amelynek hatására Frollo oly gyorsan meggondolta magát a talált gyermek sorsát illetően,- sajnos már nem az eredeti. Ahogy a katedrális több másik része, ez is megsérült a nagy francia forradalom alatt, és később, a 19. században építették újjá az eredeti tervek alapján.

Az épületbe a belepés teljesen ingyenes, és az egészet (a kaputól az apszis körüljáróig) bejárhatjuk. Amikor eljutunk a katedrális kereszthajójáig, -ha még így leírás alapján nem is tudjuk biztosan hol is van,- a nagy torlódás miatt észre fogjuk venni. Innen látható ugyanis a kereszthajón látható két legszebb rózsaablak, ami minden napszakban, minden időjárás mellett rendkívüli látványt nyújt.A Disney produkcióban Esmeralda imája alatt nézhetünk jobban körben a katedrálisban, és ott a végén tűnik fel a gyönyörű rózsaablak, közben pedig az apszis felé vezető falrész látszik. Ha az ember már jól ismeri az épületet feltűnik majd, hogy a rajzfilm készítők csak véletlenszerű részleteket illesztettek egymás után.

(Egyébként elképesztő, hogy Victor Hugo tragikus, de megannyi mély mondanivalóval megtűzdelt regényéből, hogyan tudott a Disney egy (az eredetihez képest) negédes történetet alakítani. A legmegdöbbentőbb az egészben talán mégis az, hogy az egészet a rasszizmusra hegyezték ki, holott az eredetiben erről még csak szó sem esett.)


A katedrálison túl a torony is látogatható természetesen, miután kiálltuk a a nem kis sort, amelynek végét messze az épület bal oldala mentén találjuk. A toronyba kisebb turnusokba engedik fel a látogatókat. Ha bejutottunk szűkös lépcső feljárókra számíthatunk, és arra, hogy apró lépcsőfokok sokaságát kell magunk mögött hagynunk mire látunk is valamit a kilátásból. Aki mindent elhitt a Disney-nek Itt egy újabb furcsasággal fog szembesülni amit a készítés közben követtek el. Amikor Quasimodo a Notre-Dame tetején a szabadságról álmodozva énekel, a háttérben feltűnik a Szajna és az île-de-la-Citè, pontosan az a kis sziget, amin valójában a Notre-Dame áll.  Ha esetleg a mesebeli nagy harangok miatt döntenél a torony megtekintése mellett, sajnos csalódás fog érni, ugyanis látogatóként csupán az egyik harang toronyba nyerhetünk betekintést, és ott is csak egy harangot bocsátanak elénk megtekintésre. Quasimodoról pedig csupán egyetlen tábla állít emléket… Azonban nem kell nagyon neki keseredni, hiszen a katedrális legtetejére is felkapaszkodhatunk, és a kilátás tulajdonképpen mindenért kárpótolni fog.
A torony túra után a Notre-Dame jobb oldalán fogunk újra kidugni a fejünket a szűkös lépcsősorból. Nem is kell túl sokat mennünk, és ha délután 6 óra előtt vagyunk, levezetésképpen tehetünk egy könnyű sétát a katedrális kertjében. A Notre-Dame ugyanis ilyen módon teljesen körüljárható. A park aránylag tiszta, de a legnagyobb báját mégis csak maga a katedrális és a folyópart kettőse jelenti. A Notre-Dame végénél még ingyenes WiFI kapcsolat is van, így élőben mutathatjuk meg az otthoniaknak hol járunk éppen.

Párizsban járva érdemes tehát néhány órát kizárólag a Notre-Dame-ra szánni, és igazán elveszni ebben a különleges épületben, és annak történetében.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.