Advent a császári városban

Bécsbe az adventi vásárra utazni itthon már-már annyira megszokott -szinte közhelyes- jelenség, mint kilátogatni a Vörösmarty térre.Mégis, az egykori császári város miatt érdemes kilátogatni. Íme néhány látnivaló, amit nem szabad kihagyni, ha már egyszer kint vagy.


Schönbrunn kastély
Az "osztrák Versailles"-ként is emlegetett kastély éppen a korábbi bejegyzésből ismert Marie Antoinette édesanyjának, Mária Teréziának nevéhez köthető. A császárnő rengeteget tett a kastély megépítéséért, és berendezéséért. A tipikus barokk kastély egyik érdekessége, hogy türkörtermében muzsikált először a 6 éves Mozart, és egy időre még Napóleon s birtokba vette. A kastélyt később Ferenc József császárunk lakta be, a kedvenc császárnénkkal Sissivel az oldalán, ha szabad ezt mondani, hiszen a császári pár szinte sohasem aludt egy hálószobában.

A kastély kertjéhez tartozik még a pálmaház, az állatkert, és a gloriett is, melyek külön-külön látogathatók. Schönbrunnba -ha esetleg nem választottuk fakultatív programként- Bécsből könnyen eljuthatunk metróval is, talán könnyebben, mint Párizsból Versailles-ba. A jegyeket a nagy sor miatt érdemes előre online lefoglalni.


Ring

Nem véletlen, hogy Bécs városát folyamatosan a saját fővárosunkhoz hasonlítom, ugyanis az Osztrák-Magyar Monarchia ideje alatt Ferenc József irányítása mind Bécs, mind Budapest városképére rányomta bélyegét. Ennek legszembetűnőbb példája a körút, azaz Bécs tekintetében a Ring. A belvárost körül ölelő "gyűrű" mentén találhatók a város mondhatni legszebb és legfontosabb épületei, mint a Parlament, a Városháza, és a Hofburg palotája is.

Parlament
Ausztria országháza a miénknél jóval szerényebben, mint a Ring egyik látványossága jelenik meg a városképben. A klasszicista stílusú, görög építészetre utaló épület szintúgy látogatható, de természetesen idegenvezetéssel. A Parlament egyik legnagyobb érdekessége, hogy bár Ferenc József császár uralkodása avatták fel, még trónt is állítottak neki, az uralkodó azonban sohasem lépte át a küszöböt.Mária Terézia tér
A tér, és a középen elhelyezett szobor szokott a szervezett kirándulások utasainak találkozóhelye lenni, de természetesen nem csak ezért érdekes. A téren kettő nagyon jelentős múzeum néz farkasszemet egymással, mégpedig a Természettudományi- és Szépművészeti Múzeum.

Rathaus
Honfitársaink legfőbb decemberi célpontja ez az épület, illetve a tér, ahol évről évre a főváros legnagyobb karácsonyi vásárát állítják fel. Sokan nem tudják azonban, hogy a gyönyörű neogótikus épület közelében látható a vasember is. A középső torony tetején álló vasfigurának saját telefonszáma van, ami éjjel-nappal hívható. Az érdeklődőknek a vasember hasznos turistainformációkat árul el, illetve érdekes látnivalókat ajánl.


St. Stephansdom
"Ha ezek a falak mesélni tudnának..." - sóhajtozunk sokszor a kőfalak mentén, melyek már hosszú évszázadok óta állnak rendületlenül. Az épületnek rendkívül hosszú és gazdag története van, életútján rengeteg átalakuláson ment keresztül és minden kor nyomot hagyott rajta. A város szívében fekvő St. Stephansdom magasabb tornya, a "Steffl", - ahogy a helyiek hívják- már olyan szimbóluma lett Bécsnek, mint Londonnak a Tower. Az égbe mutató csúcsos torony mellett, a másik oldalon ülő torony eredetileg a másik mintájára épült volna, azonban az építész, a 65. méternél bekövetkezett tragikus halála után nem építették tovább. A Steffl tornya, akár a katedrális látogatható, és cifra gótikus csipkékkel díszített tornyából pompás panoráma nyílik a városra.Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.