Zsivány egyes - Egy Star Wars film kritika

A december 15-én itthon is bemutatott Zsivány Egyes c. film nagy érdeklődésre tartott számot a sci-fi rajongók körében. Nem hogy a premier napján, de még a hétvégére is csak a szemfülesek juthattak hozzá a jobb helyekhez a mozikban, így mi is csak nem régen láttuk az új Star Wars produkciót. Az alábbiakban cselekményleírást is tartalmazó kritikát olvashattok a filmről


A Zsivány Egyesben az egykori Új Remény és a Sithek bosszúja c. Star Wars filmek közötti cselekményeket dolgozzák fel a filmkészítők, és mondhatom, hogy az új film tökéletes átvezető lett. A történet szerint a Lázadók szövetségének egy kis csapata indul el, hogy megszerezzék a bolygópusztító Halálcsillag tervrajzait. A fegyver segítségével ugyanis a Birodalom immár legyőzhetetlenné válik, igába hajtva minden bolygót a galaxisban. A film főhőse (nem meglepő módon) egy ifjú hölgy, Jyn Erso áll, kinek apja személyesen vezette a Halálcsillag megépítését.

A film első része, mintha csak gyors bevezetés lett volna a fő cselekményhez. Természetesen el kellett mesélni a főhős történetét, de minden olyan hirtelen történt, gyorsan változott, és egy olyan karakterről is elkezdődött szinte rögtön a film kezdeténél, aki az előzmények alapján fontos lehetett. Jyn, a főhős életéről sem tudtunk meg többet mint, ami feltétlenül szükség volt, de még így sem vált teljesen érthetővé, hogy kezdetben miért nem volt túlzottan érdekelt a felkelés segítésében.


Amikor a Disney átvette a Star Wars filmek készítését sokan félve néztek a sci-fi sorozat VII. része elé, és nem is indokolatlanul. A film egészében érezhető volt a rajzfilmgyár hatása, és feszengve vártuk, hogy vajon melyik pillanatban fognak a szereplők felkelni, és elénekelni egy közös dalt. Erre szerencsére nem került sor, és a Zsivány Egyes esetében már a tipikus poénok is visszaszorultak valamelyest. Nem mondom, hogy nem okoztak egyszer-egyszer váratlanul vidám pillanatokat, de tapasztalható volt a javulás. 

A film történetéhez sem kellett messzire menniük. Ahogy Leia hercegnő, Jyn is egy olyan apától származik, aki a Birodalom malmára hajtja a vizet. Igaz Galen nem hasonlítható Darth Veder alakjához, és egyértelműen nem azonosak a motivációik, de nem kellett sokat csiszolni az alapkoncepción. 

Mondhatnánk, hogy a Zsivány Egyes nem tett hozzá semmit a Star Wars sorozathoz, de ezt nem is várhattuk el tőle, A mostani produkció éppen annyit adott hozzá az életünkhöz, ha mondhatom így, amennyit ígért - egy Star Wars történetet. Se többet, se kevesebbet. Ha valami kézzel fogható haszna volt az egésznek, hát annyi, hogy végre megtudtuk hogyan juthatott hozzá végül Leia hercegnő és csapat a Halálcsillag tervrajzaiból.  

Az utolsó fél órában kezdtem el érezni. hogy a filmnek tényleg köze van a Star Wars-hoz. Ennek is főleg a tipikus részek - mint Darth Vader, és a nagy űrcsata - megjelenése volt az oka. R2-D2, C3po, Leia hercegnő és Vader "nagyúr" felbukkanása nélkül valószínű, hogy a filmet el sem tudták volna adni.Kellemes csalódás volt, hogy Jyn és Cassian nem élték túl a küldetést, és nagy megkönnyebbüléssel fogadtam, hogy a kettejük szála nem kapott nagyobb hangsúlyt a befejezéshez közeledve sem. Habár egy ponttól kezdve meg voltam róla győződve, hogy szerelem lesz a kettejük sorsa, hiszen mégis csak Disney produkcióról beszélünk. Valószínűleg egy csók elcsattanása vagy hasonló romantikus jelenet, a készítők szerint is már túl negédessé tette volna a katarzist, amit a Halálcsillag robbantása miatt egyébként is éreztünk.

Azok számára, akik még nem látták, íme az első előzetes eredeti nyelven. Bár már látható a szinkronizált trailer is, a szinkron sok helyen hagyott maga után kívánni valót, ugyanis valamennyi ismert karakter hangját megváltoztatták.


Fotók: port.hu

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.