Így vezess bookstagrammot - hasznos tippek kezdőknek

Ha Te is úgy szereted a könyveket, ahogy én, lehet, hogy már nem egyszer találkoztál Instagrammon a #bookstagram #booklovers, #bookaholic, #bookworm stb. hashtegekkel. A közösségi oldalon így is rengeteg “bookstagrammot” (könyv témájú Instagram profilt) lehet találni, hiszen a könyv - ahogy az utazás, és a kisállat, kisbaba - nagyon hálás téma.
Ha szívesen beállnál közéjük, olvass tovább és megtudod milyen eszközökre lesz feltétlenül szükséged egy jó bookstagramhoz!

Könyvek

Ki gondolta volna, hogy ehhez könyvek is kellenek, ugye? Csakhogy nem ám a nagyi polcáról kell leszedned a száz éve porosodó könyveket (bár én azokat is nagyra becsülöm), a nagy nézettséghez a lehető legtrendibb bestsellereket, vagy örökzöld klasszikusokat érdemes beszerezni, mint a Harry Potter kötetek, vagy a legújabb romantikus könyveket. Mivel a bookstagrammokat tekinthetjük képes "olvasónaplóknak" a gazdájukról alapvetően feltételezhető, hogy rengeteget olvas. A legtöbb könyvmoly idővel terjedelmes gyűjteményre tesz szert, amit előszeretettel dörgölnek mások orra alá. Persze foglalkozhatsz a régi nagy szépirodalmi regényekkel, ha ügyes vagy azzal is szert tehetsz terjedelmes követő táborra, vagy készíthetsz általános könyves Instagrammos képeket. 
Csak ügyesen!

Fotózási alapismeretek

Nem győzöm hangsúlyozni mennyire fontos, hogy az ember ne osszon meg elmosódott homályos, zajos képeket egy olyan közösségi oldalon, ahol MINDENT a FOTÓK mondanak el. Figyeld meg a gyakorlott kedvenceidet ők hogyan és milyen technikával készítik el a képeiket, mert a jobbtól tanulni sohasem szégyen!Stílus és téma

Nem árt ha már a kezdetek kezdetén tudod, hogy a képeidet milyen stílusban fogod elkészíteni. Legyen az "csajos" vagy vintage érdemes ügyelni a feltöltött képek egységére. Szedd össze azokat a kiegészítőket, amelyeket szerepeltetni akarsz a képek többségében, és döntsd el milyen helyszínen fogok elhelyezni a témát, milyen környezetbe helyezed el a könyveket. Az általam követett bookstagrammosoknak részben a kiszámíthatóság hozza meg a sikert. Természetesen néha-néha eltérhetsz az alap témától, hogy rendhagyó helyről jelentkezz be, vagy megossz egy különleges eseményt, de alapvetően törekedj a stílus megtartására!

Azonban, hogy valami kézzelfoghatót is adjak: 

  • Kelleni fog egy szép, lehetőleg homogén háttér, ami elé elhelyezed a könyveket. Lehet egyszínű fehér, szürke, fekete pokróc, vagy egy szép mintájú parketta, asztallap vagy bármi. 
  • Illetve néhány tipikus kiegészítő, mint például: frissen vágott vagy művirág, égősor, egy szép bögre kávé, kakaó, gyertya stb. a lényeg, hogy valami egyedi legyen.
  • Használj megfelelő fotószerkesztőt. Persze az Instagram beépített szerkesztőjével is lehet vágni, színt, kontrasztot állítgatni, de használhatod a Photoshopot vagy a megannyi telefonos applikációk egyikét. Erről a közeljövőben külön cikket írok majd.

Ezen kívül, nekem bevált, hogy visszatérő témájú, beállítású képeket töltöttem fel, és ezzel egyfajta mintát alakítottam ki, így:Gyakorolj

Az életben két fajta ember létezik: az egyik jó vizuális érzékkel született, a másik kevésbé. Nos, ez utóbbi csoportban jóval többen vagyunk, így magad előtt sem kell szégyellned ha elsőre nem találsz ütős kompozíciót vagy túlzsúfoltság miatt értelmezhetetlenné válik a képed. Sokkal kínosabb tud lenni, ha ragaszkodsz a rossz beidegződésekhez, hiszen némi idő ráfordítással és megfigyeléssel javíthatsz a látásmódodon.
További Instagram technikák

Korábban Facebook oldalon közzétett, Let's Play oldalon megjelent cikkekben már megjelent Instagram technikákról itt, itt és itt olvashatsz.


Hashtagek

Akár magyar, akár a nemzetközi közönség előtt szeretnéd terjeszteni a képeidet jó, ha tudod, hogy mely hashtagekkel tudod a legtöbb lájkolót magadhoz vonzani. Jelenleg ezeket szoktam legtöbbet látni:


magyar:

- #mik
- #könyv
- #mutimitolvasol
- #magyarig
- #énisolvasok
- #olvasnijó
- #mutimitolvasol
- #instahungary
- #olvasnijó


külföldi:
- #bookstagram
- #igreads
- #bookworm
- #bookporn
- #mybookisfeatures
- #bookphotography


És végül, ha van kedved látogasd meg az Insta fiókomra is! ITT TALÁLOD.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.