Prison Break - 5. évad 1. rész - Két méterrel a föld felett

Egy sorozat újrakezdése sem lehet könnyű ennyi elvesztegetett idő után - különösen ha a főszereplő hét éve halott...Hét éve, 2010-ben, amikor négy akció és szökésben dús év után végre befejezték a sorozatot, a nagyágyút is éltették láb alól. Michael Scofield az önfeláldozásának és kiújuló agytumorának köszönhetően többszörösen halott ember volt. Megmentette szeretett felesége és gyermekének életét és szabadságát, mi pedig egy korszak végével elsirattuk a hőst. Az intézkedést indokolta, hogy az akkorra túlnyújtott sorozatnak Michael -el soha nem lett volna vége, pedig ezt még a leghűségesebb rajongók is igencsak várták.

A világnak szüksége van az iszlámra

Nagyon meglepett, amikor bejelentették a sorozat folytatását ha csak 9 részes mini sorozatról van is szó. Michael feltámasztása még egy Harry Potter - féle varázslónak is sok lett volna, arról nem is beszélve, hogy ki tudja mire számíthatunk ezután…

Az sem tett rám jó benyomást, hogy a menekült válság és az Iszlám állam ellen folyó harc közepén éppen az arab világba csöppenünk. Bizonyára nem véletlenül. Ne aggódj, a sorozat kritika során nem fogom kifejteni a háttérben meghúzódó lehetséges okokat, ezt egy másik bejegyzésre tartogatom. Most beérem annyival, hogy Franklin sem véletlenül lett nagy hirtelen muzulmán.

"- Néha az ember belefárad az életébe. Szóval Dzsihádot hirdettem. Igazi Dzsihádot, nem azt az őrületet, amit a hírekben látni. Belső háború. Spirituális küzdelem a megváltozásért. Megtalálni és szolgálni istent. 
- Ez jó.

- Kellünk a világnak! [...]"


Erről ennyit.

Az előző részek tartalmából

Az 5. évadban nem csak a sorozat címe és a jól ismert szereplők miatt lehetett "déja vu" érzésünk, hanem az úton- út félen előforduló logikátlan és valószínűtlen elemek miatt is.


Hét évvel korábban, miután a kis csapat kiszabadította Sarah-t, eltemettük Micheal-t, mindannyiuknak menekülniük kellett az államokból, a Zsebes pedig mehetett vissza a Fox Riverbe. Lincoln-t Panamaban láttuk utoljára LJ és barátnője Sofia társaságában. Lincoln a több éves lótás-futás után végre révbe ért, ám az 5. évadban már ennek is búcsút inthetett. Micheal halálával ugyanis lassan visszasüllyedt a bűnös életmódjába, és valahogy Sarah-val, a kis Mike-kal egy időben visszatért az államokba. Hét év elegendő, hogy elavuljon egy gyilkosság és szökés, valamint a szökésben való közreműködés? Ha csak a Prison Break alapján informálódnék az Egyesült Államok igazságszolgáltatásáról elég nagyvonalúnak tartanám.


Ezután igazán nem kellett volna meglepnie, (de valahogy mégis elképedtem) hogy T-bag is hipp-hopp szabadlábra került. Az ötszörös életfogytiglan, a szökés, a szökés után elkövetett gyilkosságok, erőszak után Kellerman akkor sem adott volna neki szabad kártyát, ha a Scylla megszerzése során tényleg a jó oldalon állt volna. Ebből is láthatjuk - a Szökés című sorozat az a valóság mellett meghúzódó vékony kis dimenzió, ahol bármi lehetséges.


Sarah nem csak visszatért az USA-ba, de férjhez is ment. Előbb - utóbb nyilván továbbléphetett, bárki tovább lépett volna, ugyanakkor érdekelne milyen férfi vesz feleségül egy olyan nőt, akinek Sarah-éhoz fogható múltja van? Hacsak nem egy szent a fickó, akkor inkább a másik véglet felé hajlanék. Kíváncsi leszek, hogy Micheal színre lépésével hogy alakul majd ez a kis szerelmi háromszög.


Sír ásás, robot kéz és a fegyveres üldözők

…csak hogy néhányat említsek az első részben előforduló furcsaságokból. Lendületből és izgalomból az első részben is jutott, igaz mérsékelten. Természetesen onnantól, hogy Micheal újra hírt adott magáról nem volt kérdés, hogy az őket körülvevő világ tudomást szerez a változásról és minden ellenük fordul. Sarah évek óta nem beszélt Lincoln-nal, de amint találkoznak a csöndes családi idillt egy teljesen céltalanul betörő fegyveres nő zavarja meg, aki a 90-es évek diszkóiparából robbant az életükbe. Én úgy gondolnám, hogy Sarah-t és a fiát keresi, golyót egyedül Jacob, az új férj kapott a lábába, a nő pedig a szirénák hallatára kereket oldott. Hogy mi oka volt odamenni? Ki tudja?


Ugyanolyan rejtély ez, mint a titokzatos személy kiléte, aki T-bag kísérleti robotkéz beültetését finanszírozta, vagy a múltból érkezett szőke társa, aki meghekkelte Lincoln autóját, és a folyóba hajtotta. (Azt már meg sem említem, hogy a férfi milyen varázslatos módon repült ki a szélvédőn.)

Polgárháború

Ahhoz képest, hogy milyen kevés törzsgyökeres szökés karaktert sikerült visszacsábítani a mini-sorozat erejéig, nem értem miért kellett Sucre-t ilyen gyorsan lepattintani. A szökés már igencsak nagyot ugrott a Fox River óta, Sucre jelenléte vissza idézte volna a sorozat eredeti hangulatát. Remélem, hogy látjuk még.


Jemenbe érkezve nem sok időbe telt rájönni ki lesz Sofia utódja Lincoln életében, ugyanis láss csodát Franklin jemeni kapcsolata éppen egy szép és korban is éppen megfelelő egyedülálló nő, Sheba. Róla mellesleg jobb ha tudjuk, hogy kicsit sem látszott elragadtatottnak, amikor az Ogygia nevű börtönbe érve kiderült, Micheal Scofield új neve Kaniel Outis, ami arra felé vérszomjas dzsihadista terroristát jelent, Sheba apja pedig kormánypárti. Micheal a régi ördögös-démonos tetoválását arabosra cserélte és a tenyerén egy-egy szemet tetovált. 


Amolyan Prison Break szerű epizód lezárásként megtudjuk, hogy Micheal úgy fejezi ki az örömteljes viszontlátást Lincoln felé, hogy idegenként kezeli. 
Az első rész - persze nem véletlenül - több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, de ezek között a legfontosabb talán az: vajon kapunk-e választ bármelyikre is? Ízelítő a következő részek tartalmából:
Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.