A kis hableány ma - mit szólna ehhez Andersen?

Mint tudjuk, “minden jó sztorit megírtak már”, és “nincs új a nap alatt” - ezért nekünk a Kis hableány esetében csupán az "újra elmesélés művészete" maradt, amivel a filmipar időről-időre még nagyokat is kaszál.
Andersen óta a Kis hableány és a sellő halhatatlan mítosza számtalan módon megjelent a Disney meséktől a tévé műsorokon, könyveken át, egészen a japán animékig. A félig ember, félig hal nőalak és a tengerek mélységének titokzatos világa talán az egyik leghálásabb téma a fantasy világában, (persze csak a vámpírok után) így nem csoda, hogy még fekete-fehér film feldolgozásokban is találkozunk velük.

Az idők során megannyi elképzelés született a hableányokról, a Karib-tenger kalózaiban vázolt vérszomjas bestiáktól a Narnia krónikáiban látott békés lényekig és a sor még mindig nem ért véget.

Ami még hátra van

A Demóna, Hamupipőke, Dzsungel könyve és Szépség és a Szörnyeteg után a Disney újabb film adaptációra készül, természetesen Kis hableány témában. Ám nem a nagy rajzfilmgyáros az egyetlen, ami most hirtelen elővette a hableány meséjét. Az interneten keresgélve több különböző “friss előzetes-t” is találhatunk ezzel a címmel, bár csak kettőről vannak információink.

A Disney-változat esetében még Ariel személye sem tisztázott (egyesek szerint Lindsey Lohan is esélyes volt a szerepre). Az Universal esetében egy szőke sellő lányt láthattunk volna Chloe Grace Moretz személyében, ám ez meghiúsulni látszik. Egy előzetesnek aligha tekinthető rajongói változat azonban még így is kering a videó megosztókon:Sorban a harmadik változat esetében (amiről úgy tűnik el is készül hamarosan) az alkotók kissé elrugaszkodtak a Disney mesétől. Különböző portálokon állítják, hogy Hans Christian Andersen történetére alapoztak, de erre a cselekményleírás első mondatával is rácáfoltak: “igazi kis hableányt” egy cirkuszban látjuk viszont, ahol az ő (utazó riporter) hercege rátalál. Hogy mi fog ebből kisülni? Remélem egyszer tényleg megtudjuk.
Eddigi nagy kedvencek 

Addig is szemezgessünk a már elkészült változatok közül. A személyes kedvencem volt ebben a témában az Aquamarine, melyben (természetesen) amerikai "vizekre" utazhatunk két fiatal lány és egy gyönyörű és különös hableány történetébe.
...És ha már tinilányok, emlékeztek még az ausztrál sorozatra a  H2O-ra?

Andersen Kis hableánya

A legjobb történeteket, mint mondtam már mind megírták, bár a Kis hableány esetében az eredeti talán sosem nyerte volna el úgy a nagy közönség tetszését, mint a későbbi feldolgozások. A végtelenül idealizált Disney változat után kissé lelombozó megismerni a dán mese író keserédes befejezését, ami távol állt attól, hogy az igaz szerelem beteljesedését dicsőítse.

Az igazi kis hableányt nem csak a végletekig idealizált herceg alakja vonzotta az emberek világa felé, hanem a lélek örök életének ígérete is. Andersen Kis hableánya mélyebb és tartósabb boldogságra vágyott annál, hogy beteljesedjen a love-story és az ő szemszögéből igenis jól végződött a történet.
Az eredeti mesét ide kattintva elolvashatod.


Andersen nyomában

Mindenesetre turisztikai szempontból hatalmas húzás volt Koppenhágában szobrot állítani a Kis hableánynak. A parton álló szobrocska állít örök emléket a hercege után vágyakozó sellő lánynak. A dán fővárosba utazó turisták körében rendkívüli látványosságnak számít akár a párizsi Eiffel torony, vagy a brüsszeli pisilő fiúcska, bár e kettő nem is hasonlítható egymáshoz.
Az emlékmű egyébként elég távol van a város többi látványosságától, így bármilyen “kihagyhatatlannak” is tartják, érdemes kétszer meggondolni, hogy időt áldozunk-e rá.


Aki pedig magának, a kis hableány atyának nyomába szegődne, Koppenhágában ennek megannyi módját találja majd. Sétáljunk végig a H.C. Andersen úton a Tivoliig, majd azzal szemben keressük fel a Hans Christian Andersen ülő szobrát, majd keressük fel a régi kikötőben (Nyvahn) az író egykori otthonát, vagy induljunk észak-nyugati irányba, hogy lerójuk tiszteletünket a sírjánál.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.