Prison Break - Ötödik évad utolsó részek

A héten véget ért a 9 részes mini sorozat, a Prison Break 5. évada, s egyben lezárult a testvérek életének egy újabb fejezete. Örülök, hogy talán újra békére lelnek, de valami azt súgja, hogy a szökések sorozatában még hátra van néhány fejezet…


Scofield feltámasztásával a folytatáshoz is ezer és ezer variációt teremtettek a Szökés megálmodói, hiszen hiába hagyhattuk magunk mögött a Céget és a Tábornokot, gonosz láthatatlan és befolyásos nagyurak sokasága leselkedik a testvérekre minden bokorból.

Onnantól azonban, hogy az eredeti szereplő gárdát lecserélték, Kellerman-t megölték, kicsit bennem is meghalt valami. Olyan érzésem van, mintha mindazt,amit szerettünk (szerettem) a sorozatban lassanként, de biztosan pusztítanák ki az alkotók. Az ötödik évad nekem nem annyira a folytatást jelenti, inkább csak olyan, akár egy nagyon drága és népszerű fanfiction.  No, de térjünk vissza kicsit pár héttel korábbra.


S5E6


A kritikák sorát a 5. rész után zártam, amikor a testvérek és új barátaik együtt menekültek tovább az ISIL kutyái elől, miután Franklin egy magánrepülőn távozott Lincoln új nőjével. Nem szeretném túlságosan boncolgatni, ami ezután következett, főleg mert a 6. részben nem is lenne nagyon mit. Ez az epizód az ötödik évadban körülbelül olyan volt, mint a harmadik évad az egész sorozat tekintetében - teljesen felesleges kitérő.

A rész végére Micheal megsebesült, és úgy tűnt a kis csapat teljesen hiába vágott keresztül a forró sivatagon, mert Sheba exének csak sikerült a főszereplőt a halál tornácáig rugdosnia fagyállóval. Emiatt kis híjján vissza kellett fordulniuk, hogy a dzsihadista csapatok keresztüzében kerítsenek egy valamire való orvost. Azon kívül, hogy a rejtélyes Poseidon korábban megismert rövid szőke unisex segédjéről kiderült, hogy leszbikus azt is megtudtuk, hogy Scofield-ról az évek alatt a híres együttérzése és az erőszaktól való viszolygása is lekopott. Lelkiismeret furdalástól mentesen hagyta ott ellenfelét egy szemébe tolt csavarhúzóval a puszta közepén.S5E7


Ezután zajlott le az eddig hallott talán legfurcsább beszélgetés férj és feleség között. Sarah közölte Jacob-bal, hogy lesz, ami lesz ő bizony Görögországba utazik, mégpedig azonnal, mert muszáj megmentenie az ex-férjét, aki nem mellesleg egy világszerte körözött bűnöző. Ez idáig még rendben is lenne, ha az a volna ott nem volna.

Lehet, hogy az én gondolkozásom furcsa, de ha ilyen zűrös és kalandokkal teli múltam lett volna nem hiszem, hogy könnyedén megbíznék bárkiben - különösen, ha alapos gyanúm is lenne arra, hogy nem az, akinek mondja magát. Sarah viszont, mint korábban is láthattuk nem él ilyen fenntartásokkal és simán rábízta a gyanús új férjére a feltámadt ex-férjétől született kisfiát. Nem értem, miért?

A viszontlátás örömei is kissé furcsán zajlottak le Micheal és Sarah között. Úgy beszélgettek Sarah újraházasodásáról, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Micheal egyedül az új férj személyét kifogásolta, akiről talán mindannyiunk legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy éppen ő az új évad legnagyobb rossz fiúja. Ugyan, ki gondolta volna, hogy az az ember, akit Kellerman olyan megközelíthetetlennek érinthetetlennek és láthatatlannak írt le éppen Sarah új férje, aki olyannyira megszerette Micheal családját, hogy bármit elkövetne, hogy megtartsa őket? Úgy tűnik Poseidon Jacob is elsajátította a Teddy 2. évadban használt jelmondatát, miszerint “Egy család leszünk, ha beledöglünk is”.


A legaljasabb dolog viszont, amit ennek érdekében tehetett- és tett is- hogy becsapott és manipulált egy 7 éves kisfiút. A 9. részben Jacob hamisítatlan gonosz lett. A kisfiúra a vége felé egyre nagyobb hangsúlyt fektettek, ami szerintem nem ártott a cselekménynek, még ha összességében volt is néhány erőltetett rész. Példának okáért az, amikor Michael azt hitte a kisfia neki rajzolt térképet. Aranyos volt, ahogy örült neki, de nem tudom hogy gondolhatta, hogy a gyerek pontosan értette mi folyik körülötte, képes volt megbízni egy idegenben, akivel sosem találkozott -jobban, mint a férfiban, aki felnevelte - előre kitalálta mi lesz a mostohája terve, volt neki alkalma és ideje megrajzolni a térképet és remélte, hogy a “térkép” jó kezekbe kerül.


Logikátlanságok, kérdések


Azután, hogy megtudtuk Jacob az igazi Poseidon, nem találtam megoldást arra  kérdésre, hogy mi értelme volt az első részben történt betörésnek? Oké, be kellett mutatni a “rossz” fiúkat, a régi szereplők mostani életét, feszültséget kelteni, de így sem volt semmi értelme. Ha Jacob nem akarta bántani Sarah-t, sem a gyereket és főleg ő nem akart lövést kapni, akkor ők mit kerestek ott?
Lényegében az évad első része egy hatalmas baki volt. Jacob célja az kellett volna legyen, hogy teljesen csendben eltüntesse Micheal-t Sarah életéből és vele együtt elfeledtesse, hogy valaha is létezett. Semmi oka nem lett volna zaklatni őt a kis testőrei által még akkor sem, ha úgy gondolja Sarah felvehette vele a kapcsolatot. Elég gyanús lett ez az egész már a kezdetektől.

A másik semmihez sem köthető mozzanat, - amit feltehetően azért írtak az ötödik évadba, hogy minél “királyabb” legyen - zsebes robotkeze volt. Oké, hogy jobban néz ki és hosszútávon hasznosabb, mint bármelyik művégtag, de különösebb jelentősége nem volt.


Ilyen "kiegészítőként" lehet tekinteni Scofield tetkóit is. Szeretnénk újra élni az első évadot és az eredeti történet izgalmait. Azok számra, akik szerették a szökést bizonyára tetszetősnek látszottak az újabb tetkók, de túl sok mindent nem láthattunk belőle. Nem volt úgy felépítve, mint korábban, és ez főleg azért "hiba", mert végül kiderült az összes tetkó a Poseidon lebuktatásához készült terv része volt. Arról meg már, hogy az arcát hogy Jacob arcát hogy varázsolta a kézfejére észrevétlenül és ha az arcfelismerőt ilyen könnyű becsapni akkor miért nem tartott fel egy maszkot vagy ilyesmit...

Mindegy, túl vagyunk rajta.Ha már rágódás, íme két másik furcsa kérdés:

- Luca Ambruzzi hogy cseperedett alig 7 -8 max 9 év leforgása alatt kisgyerekből felnőtt férfivá? (Mondjuk, hogy az első évadból ismert John Ambruzzi-nak volt egy korai gyermeke is,akit nem láthattunk, legyen!)


- Hogyan mászkálhatott Lincoln a lőtt sebe és rengeteg vérvesztesége ellenére úgy, mint akit csak egy szúnyog csípett meg? (Erre nincs magyarázat, Lincoln is rendelkezik a Hősökből ismert spontán sejtgenerációs képességgel, vagy ő belül a vasember, ennyi!) 


Akció dús szappanopera


Igen, a szökés utolsó részei főleg az érzelmekről, családról és drámáról szóltak - ismét. Talán nem teljesen megalapozatlan, ha valaki csupán akciókkal és töltény hüvellyel teletűzdelt szappanopera. Jacob kilétét könnyen kitalálhattuk volna, viszont Scofield kis barátját az Oggya-ból, soha nem hittem volna T-bag fiának. Még most sem tudom eldönteni, hogy az ötlet aranyos, vagy inkább sok, a többi szál tekintetében.

Lincoln ismét rátalált a szerelemre, Scofield visszakapta az életét, Sarah a férjét és a történet mindenki számára boldog véget ért. Kivéve szegény Teddy -t, nő és Jacobot.
Igazából nem tudom ki és miért gondolta úgy, hogy egy volt CIA ügynöknek, akinek ekkora befolyása volt a nagy világra, a Fox Riverben van a helye. Azt sem értem, hogy Teddy-t miért nem bírták átöltöztetni a cella jelenet előtt,valamint, hogy miért használták az első évadban készített felvételeket, de remélem T-bag jól ellátja Poseidon baját.


Sokan kérdezték a kilenc hét alatt, hogy ha ennyi kritikát tudok felsorakoztatni az új szökés évaddal szemben, miért nézem? Mert ez mégis csak a Szökés.
Továbbra is megvan benne mindaz az izgalom, csavaros cselekmény, szerethető és emlékezetes szereplő gárda.
Annak ellenére, hogy rengeteg hiba található a történet és a cselekmény folyamán, a Szökés még mindig a Szökés.


Nem tudom, hogy Michael Scofield feltámadása után még hány évadnyi bőrt húznak le róla, de biztos vagyok benne, hogy bármilyen pocsék is lesz, nézni fogom.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.