Catharina Habsburg-Lothringen: Marie Antoinette (Értékelés)

Fülszöveg:

Miként ​vált az osztrák kislányból ünnepelt és irigyelt francia királyné, akit a nép haragja a döntő órán mégis guillotine-ra ítélt? 
Hogyan élt szerelemtelen, de életre szóló házasságban, és miként uralkodott a gyengekezű király helyett? Miért szenvedett sokáig a gyermektelenségtől, és hogyan búcsúzott a kis trónörököstől halálának éjszakáján? 


Habsburg Katalin lenyűgözően olvasmányos könyve megdöbbentő újdonságokkal szolgál a tékozló ruhavásárlásairól, féktelen kicsapongásairól, kártyaszenvedélyéről és számos szeretőjéről elhíresült, de mindig arisztokratikus tartalmú, erős akaratú és bátor királynéról. 


Kinek ajánlom?
Akik egy átfogó, tömör képet szeretnének kapni Marie Antoinette-ről, mindezt gyönyörűszép borító alá rejtve.


Kinek nem ajánlom? 
Akik nem szeretik a száraz történelmi leírásokat. 

Értékelés:

A Marie Antoinette már a második olyan könyv, amely a gyönyörű borítójával csábított el, s túl sokat ígért ahhoz képest, amennyit végül adni tudott. 

A könyv sajnos rendkívül unalmas stílusban íródott, szokszor zavaros megfogalmazással. Többször előfordult, hogy vissza kellett ugramon, mert seghogy sem akart összeállni a mondanivaló. Ennél már az sem lett volna sokkal szárazabb, ha egy telefonkönyvet csapok fel és veszek magam elé. Érdekesebb, vagy legalábbis fontosabb részletek felett teljesen elsiklott az írónő és ezzel sajnos éppen azt sajtolta ki a műből, amiért az érdemesnek látszott elolvasni.

A Habsburg dinasztia egyenesági leszármazottjától családi titkokat, rejtett, ám fontos részleteket lettem volna kiváncsi, jellemrajzra vagy egy valósághű korrajzra, ami közelebb visz a főhős megértéséhez. Nagy csalódást okozott a lépten-nyomon előforduló forrásmegjelölés, ami arra engedett következtetni, hogy Catharina Habsburg úgy ollózta össze a könyvet Stefan Zweig és xy művéből. Azt hiszem a soron következő mű, amit a témában elolvasni készülök épp a Stefan Zweig változa lesz. Nem fog nehezemre esni, hiszen a felén már úgyis túl vagyok...  (borítókép:moly.hu)
Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.