Chenonceau - Egy kegyencnő kastélya

A chenonceau-i kastélyt, amelyet korának egyik leglenyűgözőbb alkotásának tartottak, a szerelem ihlette. II.Henrik Valois-ági francia király szeretőjének ajándékozta és meg is hagyta számára egészen haláláig. 

Diane de Poitiers egy királyi szeretőhöz képest is nagy befolyással rendelkezhetett a fiatal király és az udvara felett. Még a királyné, Medici Katalin is kénytelen volt beletörődni a mellőzött feleség szerepébe, Diane hihetetlen hatalma mellett, amely mindenki életére nagy hatást gyakorolt. A király Katalin nagy bosszúsága ellenére Diane-nak ajándékozott először egy hercegnői címet, majd a király egy másik, időközben kegyvesztetté vált szeretőjének birtokait és a gyönyörű chenonceau-i kastélyt.

Diane de Poitiers
 
Medici Katalin portréja

A kastély akkoriban még csupán a (ma is látható) Marques-toronyból állt, a Cher folyón átívelő híd szerű kastélyt II. Henrik építette, Diane pedig azt a kor legmodernebb és leglátványosabb kertjeivel vette körül. A királynál alig 20 évvel idősebb szerető minden praktikája és munkájának valamennyi gyümölcse elveszett, amikor II.Henrik (egy balul elsült lovagi torna során) halálos balesetet szenvedett.

Marques-torony

 A negyvenes éveiben, járó király az udvarban megrendezett lovagi tornán Stuart Mária skót testőrségének kapitányával vívott párviadalt, amikor egy szerencsétlen dárdadöfés éppen a szemét érte. Az uralkodó haláltusáját követően Medici Katalin első dolga volt elkergetni Diane de Poitiers-t az udvarból és visszavenni az ajándékba kapott loire-völgyi kastélyát. Cserébe Diane az özvegy Chaumont-sur-Loire-i kastélyát kapta, (s valljuk be, az ránézésre sem kis kárpótlás.) 

Olasz stílusú labirintus a kertben

Diane de Poitiers hálószobája
Diane de Poitiers hálószobája
Medici Katalin, aki ettől fogva férje gyászolásának és megújított hitének adta át magát ugyanakkor hozzálátott Chenonceau kibővítésének is. Diane Poitiers kertje mellé sajátot is kialakított, valamint a csodás, tágas birtok egy olasz stílusú kis labirintus kerttel is bővült. S habár Diane Poitiers egykori szobájában is Medici Katalin portréja lóg, a kandalló feletti díszítésben az ő monogramja is megjelent, nem foglalta el az egykori kegyencnő szobáját, inkább másikat rendeztetett be magának tipikusan reneszánsz stílusban.

Medici Katalin hálószobája(Portrék: Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.