Kiera Cass The ​Selection – A Párválasztó

A Párválasztó legalább egy éve szerepelt a várólistámon, mint különleges, figyelmet érdemlő darab, bár utólag nem értem miért hagytam ennyi ideig parlagon heverni.  
Fülszöveg:
Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik.

A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással.

America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan.

Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.

"Elbűvölő, megragadó és épp a megfelelő mennyiségű izgalom van benne!" - Kiersten White, New York Times


Kinek ajánlom: Disztópikus, ifjúsági regény rajongóinak. 

Kinek nem ajánlom: Akit kifejezetten bosszantanak a tinédzser lányok siralmai. 

Értékelés:
(SPOILER!)

A könyv fülszövege miatt, az első betűtől az utolsóig valami teljesen másra számítottam a Párválasztótól. A beharangozó után azt várná az ember, hogy igazi versengés, igazi közel harc szemlélőjévé válik a sorok között, hogy a párválasztóban résztvevő lányoknak (a főszereplővel az élen) komoly oka van foggal körömmel küzdeni a koronáért és/vagy a hercegért. Itt azonban szó sincs erről...

Eleve meglepődtem az első szám első személyen, hiszen így már semmi izgalmas nem lehet abban, hogy vajon ki fog nyerni, nem igaz?
Miután átverekedtem magam az első oldalakon, ahol igencsak szenvedtem a túlságosan is tinédzser "szájra" szánt nyelvezettől, meg kellett emésztenem az író név választását is. Egy amerikai disztópiában, a főszereplő lányt, akinek a különleges képessége a zene és az éneklés, hogy is hívhatnák máshogy, mint America Singer?... Hát legyen.


Azon viszont jóval nehezebben tettem túl magam, hogy a könyv első pillanattól fogva az Éhezők viadalára emlékeztetett: adott volt, egy éhező, introvertált lány, aki természetesen sokkal szebb, mint gondolja magáról és akinek két férfi küzd a kegyeiért és még sorolhatnánk. A kezdetekkor észlelt megannyi párhuzamot később sem tudtam elengedni, de sajnos akadtak ennél zavaróbb részletek is. 

Aspen és America kapcsolata olyan aranyosnak és őszintének indult, hogy szinte sajnáltam, a regény nem teljes egészében róluk szólt. szerintem az első konfliktusok ellenére is reményteljes szerelem volt az övék és szinte bosszantó volt végigolvasni, ahogy a történet és a két buta gyerek keresztbe tesz neki.

Ahogy America bekerült a Párválasztóba (ahová természetesen be sem akart kerülni és nem is tartotta elég szépnek, hogy megnyerje) egyre inkább kezdte levetkőzni mindazt, amiért az elején kedvelni lehetett a karaktert. Az első regény végére bebizonyosodott, hogy a főhős mindkét "szerelme" leginkább a körülményekből fakadt. Amíg csupán egy "Ötös" volt, romantikusnak tűnt egy nála alacsonyabb rendű sráccal titkos találkákra menni, azonban a palotában már a herceg sem volt már olyan taszító...

A történet egyébként is tele volt klisés és valószínűtlen, már-már mesebeli fordulatokkal: például ki gondolta volna, hogy America ex-barátja újra feltűnik a színen, mint palotaőr? Vagy, hogy America még a többiek előtt találkozik a herceggel? Ki gondolná, hogy Maxon az őszintesége miatt megkedveli a főhősnőt és hajlandó nem csak megbocsátani, de még küzdeni is e kegyeiért, amikor másik 34 lány vár rá? Az életben is biztosan éppen így alakult volna.

A Hetedik Mennyország c. sorozatban hangzott el egyszer az igazság, hogy ha ne tudsz választani két fiú között, akkor valószínűleg egyik sem az igazi. Nos, erről America Singer biztosan nem hallott, de ha már 400 oldalon keresztül belefolytam a kis világába nem állhatok ellen a csábításnak, hogy hagyjam magam sodorni a könyvsorozat új részében, az Elitben.Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.