Budai Lotti - Borostyánszemű 1-2

Nem tudom egyáltalán lehet-e egymástól teljesen elválasztva értékelni a két kötetet, de én semmiképpen sem szeretnék ilyet tenni. Lássuk hát A Borosztányszeműt egy az egyben.

A kegyencnő hálószobája1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.


A magányos trónörökösnőLouise ​de Morainville, a Borostyánszemű, a lavardini tragédia után bosszúhadjáratra indul, ami azonban csak újabb tragédiákhoz vezet… Így főszereplőnk új küldetésben keresi a megnyugvást: Mária Viktóriának, Lajos trónörökös feleségének lesz az udvarhölgye, kinek egyetlen támaszává és védelmezőjévé válik az udvari intrikák, és az ifjú úrnője ellen irányuló áskálódások közepette… Végül Louise – nagy nehézségek árán meglelt szerelme oldalán – már éppen révbe érni látszik, amikor a féltékenység, egy régi ellenség és a mérgezési botrány vihara újabb akadályokat sodor boldogságának útjába…


A magányos trónörökösnő című második kötetben A kegyencnő hálószobájából megismert Borostyánszemű kalandjai folytatódnak. A szerző gördülékeny stílusa, a hiteles korrajz valamint az első kötetből megismert színes mellékletek a folytatásban is elbűvölik a történelmi regények rajongóit.Kinek ajánlom?

Megrögzött történelem rajongóknak, ármányokkal teli, romantikus regények kedvelőinek.


Kinek nem ajánlom?

Akik semmiféleképpen nem akarnak új és érdekes tények birtokába jutni, vagy kifejezetten bosszantaná egy bajba jutott hölgy különös története.

Értékelés:

Attól a naptól fogva, hogy először hallottam róla, csak arra vágytam, hogy végre egy meleg pokróc és finom ital társaságában elmélyedjek a Borostyánszeműben megelevenedő világban, azonban ezidáig váratott magára.


Először is szeretném kifejezni elismerésemet az írónő kutatómunkába fektetett erőfeszítéseiért. Bár tudjuk, a regény fiktív, mégis sikerült úgy beleilleszteni a valós történelmi szálak közé, hogy úgy érezzük, talán igaz is lehetne. Tetszettek a történelmi leírások, különösen, mert sikerült érdekesen és nem szárazan tálalni őket. A mellékletekért pedig külön odáig voltam.


A Rizsporos hétköznapok blog bejegyzéseit olvasgatva is volt egy olyan érzésem, hogy az írónőtől nem állnak távol a liberális eszmék, ezért meg sem lepődtem, hogy a történetébe is belecsempészett egy homoszexuális karaktert, akiről oda-vissza sulykolja, milyen lehetetlenség is volna azt várni tőle, hogy egy nap madj megváltozik... Szegény Marie-t, annak ellenére, hogy pontosan tudta mit vállal, mégis sajnáltam.

Louise de Morainville többször kerül fogságba és szabadul ki, mint Micheal Scofield a Prison Break öt évadja alatt ÖSSZESEN, s ezzel azt hiszem, új rekordot állít fel. Olyan nincs, hogy valakit ennyiszer elraboljanak, de a teljes őszinteség kedvéért el kell árulnom, hogy minden alkalommal izgultam egy kicsit a dolog kimenetele miatt, különösen, ami a Bastille-t illeti. Nagyon élveztem, ahogy sok-sok aprónak tűnő részlet, hogy áll össze egy egésszé és tekeredik és szorul egyre jobban a főhősnő torka körül, amikor az "Izzasztó" elé kerül. Az elrablástörténetekkel ellentétben nagyon is életszerűnek éreztem, ahogy Sauvage Louise minden apró és nagyobbacska hibáját, ballépését kiforgatta és ellene fordította a tárgyaláson.

A regény szexjelenetei, - hogy úgy fogalmazzak - igazán pikánsra sikerültek. El tudom képzelni, hogy sokaknak ez belefér, vagy kifejezetten tetszik, de nekem kissé sok volt és túlságosan részletes.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Borostyánszemű érdekes és izgalmas, valósággal letehetetlen regény lett. Azonban úgy gondolom, hogy sikerhez nagyban hozzájárulhatott a szerencsés korszak választás is. XIV. Lajos, azaz a Napkirály - akit nem véletlenül hívnak így,- udvara és uralkodása nagyon hálás és sokakat foglalkoztat időszaka mind a francia, mind az európai történelemnek. A jövőben szívesen olvasnék az írónőtől kevésbé közkedvelt időszakokban játszódó regényeket is :)Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.