C.S. Lewis - Narnia krónikái - A varázsló unokaöccse

A varázsló unokaöccse a hiúság, a jó és rossz tudásának fájának, valamint az életre kelt lámpaoszlop története.Fülszöveg:

Tudni szeretnél valamit Narniáról? Ez az a birodalom, ahol megszólalnak az állatok, ahol a legváratlanabb pillanatban egy boszorkány karmai közé kerülsz, ahol a Jó akaratából új világ születik. Ahová véletlenül keveredik a két barát: Digory és Polly. Ha kinyitod a könyvet, őket kísérheted el e titokzatos világba. Abba a világba, ahol semmi sem lehetetlen.

Értékelés:

Egy kedves barátnőm jóval a könyv olvasása előtt figyelmeztetett, hogy az első, valószínűleg nem a kedvenc részem lesz a Narnia-sorozatból. A többséghez hasonlóan a könyvvel kapcsolatban csak a Disney-filmadaptációból ismert ruhásszekrényről hallottam, így előzetes benyomások nélkül ülhettem neki a dupla betűmérettel szedett soroknak. Utólag visszagondolva úgy gondolom lehetetlen volna bármiféle rangsorolt felállítani a könyvek között, de az első rész sok szempontból mégis különlegesnek bizonyult.

A fordulatos történetben Digory és Polly szemszögéből kísérhetjük végig Narnia megteremtését, akik nagy bátorságról és kalandvágyról tettek tanúbizonyságot, ahogy a különböző világok között ugrálva sikeresen vették a különböző akadályokat. Meg merem kockáztatni, hogy a Narnia krónikái sikerének legalább felét a félig-meddig valósághű világ felépítésének köszönhette, amely olyan csodálatos, mint amilyen a valódi, Bibliából ismert Édenkert lehetett. A könyv olvasása közben az ember akaratlanul is oda vágyik vissza: Aslan teremtő énekéhez, jelenlétéhez és bölcsességéhez.
Annak ellenére, hogy a Narnia krónikái alapvetően fantasy műfajában jött létre, az írónak már a kezdetek kezdetén sikerült tisztáznia a varázslat és mágia helyét és megítélését Isten, (vagyis esetünkben Aslan) szemében. Aslannak nincs szüksége varázslatra és a "tudásra", amire az ember is csupán azért vágyakozik, hogy az övéhez hasonló hatalmat szerezzen. Olyan erőt és hatalmat, amire nem jogosult. Éppen ezért - bármily kívánatosnak is látszik - Aslan óvva inti a gyerekeket a nagybácsi és a boszorkány varázslatától. 
A mágiát az író, a teremtéstörténetből ismert "rossz tudással" azonosítja, (ahogy erre gyümölcsfákról származó almával is illusztrál), de ami nekem még ennél is jobban tetszett, ahogy mindezt összefüggésbe hozza hiúsággal. Hiszen miért is fordulna az egyszerű halandó a varázslathoz, ha csak nem, hogy olyan nem természetes hatalomhoz jusson hozzá, amivel felülkerekedhet a társain? Aztán szóba jön a varázslók között kialakult hierarchia, ami az egymás könyörtelen eltiprásán alapul. 

A sötét oldal mellett Aslan jellemébe és az őt tisztelő állatok "istenfélelemébe" is betekintést kapunk. Míg a boszorkánytól a későbbiekben is a gonoszsága miatt óvakodtak az állatok, Aslan jelenléte tekintélyt, tiszteletet váltott ki mind az állatokból, mind az emberekből. 
S milyen igaz, hogy Nála az utolsókból lesznek az elsők, hiszen Narnia királya és királynéja egy hétköznapi házaspár lett. Az író, a fantasy jelleg, a beszélő állatok és mesebeli lények ellenére is tartotta magát a teremtett világ rendjéhez, miszerint az ember a Föld legfelsőbb rendű teremtménye, aki uralkodhat a teremtett világon. Aslan rendelete mögött, miszerint az emberpárnak adta a koronát, ugyanaz a rend és gondolkodás áll, mint ami a Biblia teremtéstörténetében is megjelenik. Isten teremtette a világot, ahogy az embert is a saját képmására, akit uralkodóvá tett meg. Szabad akaratot biztosított, nem erőszakolja rá magát az emberre, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a bűnbeesés lehetősége, amikor Ádám és Éva saját döntésük szerint függetlenítették magukat Tőle...
A varázsló unokaöccse többek között arra a kérdésre is választ adott végre - ami úgy gondolom a film alapján sokakban merült fel kérdésként - hogyan és honnan került ebbe az idilli környezetbe a boszorkány. Míg Narnia teremtésében nem, előbbiben a gyerekeknek igen aktív szerep jutott. Vajon ez is a szimbolika része lenne? Mindenesetre, ha a mi életünkbe nem is az első emberpár hozta a gonoszt, birodalmának belső ellenségével folytatott állandó harcot azonban képtelen elkerülni... Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.