Linn Ullmann - Stella zuhan

Számomra ez volt az első regény a skandináv irodalom világába, de még így, a nagyon is nyomasztó élmény után, amit a könyv okozott, még Linn Ullmann-tól sem az utolsó. Fülszöveg: 

2000. augusztus 27-én Stella lezuhan egy oslói toronyház tetejéről. Véletlen baleset történt, vagy férje, Martin taszította le? A világhírű norvég írónő könyve többek közt erre a kérdésre keresi a választ. A rendhagyó krimiben az olvasó betekintést nyer az Ullmannra olyannyira jellemző varázslatos figurák világába. Megismerkedhet az örök életre kárhoztatott, múltjában sötét titkokat rejtegető Axellel, Martinnal, a bútorkereskedővé vedlett strucckirállyal, a sellőhajú Edithtel, aki fává akart változni, egy vízvezeték-szerelővel, aki munkavégzés közben, mintha mi sem lenne természetesebb, beköltözik megbízójához… Rajtuk keresztül pillantunk be Stella életébe, vágyaiba és érzéseibe – ami az egyedüli lehetséges út a rejtély kibogozásához.


Értékelés:

A Stella zuhan nem egy szórakoztató, könnyű olvasmány, amit pihenésképpen csap fel az ember egy fárasztó nap után a fürdőkádban ülve, feltéve persze, hogy nem akar rövid úton megválni minden életkedvétől. 

Stella körül mindenki önző, beteges és kissé elvont. Mondhatnánk, hogy ez az életérzés minden D-vitamin hiányos skandináv sajátja, de problémáik máshol sem ismeretlenek. A világ minden pontján szenvednek emberek elvetettségtől, szorongástól, pániktól, a lelki sérült emberek körülöttünk vannak az utcán, a metrón a munkahelyünkön, a különbség csupán annyi, hogy Stelláról írtak könyvet, róluk viszont senki.

Tetszettek a metaforák, magáról az életről, zuhanásról és ott van az a bizonyos óriáskerék is. Azonban azt hiszem ahhoz, hogy minden apró részletet teljes egészében megértsünk,  nem elég egyszer elolvasni. 

Stella még a saját halála történetében sem főszereplő. Nem egyedül zuhan, csak egy a sok közül a mély sötétség felé vezető "úton". A környezetében mindenki a saját búbánatával van elfoglalva, Stellával maga az író sem sokat törődik. 

SpoilerAz egyik a hosszú sikertelen élete után sorvadozik, a másik rémálmokat lát a saját kislányáról, a harmadik tizenötévesen összefekszik a vízvezetékszerelővel. - Spoiler

A zuhanás szó szerint és képletesen is bekövetkezik, sőt folyamatosan történik és olvasóként minket is magával ránt az érfelvágáshoz is ideális hangulat. 


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.