Mikal Hem - Kezdő diktátorok kézikönyve

Érezted már, hogy eleged van mindenből, és Te biztosan jobban csinálnád? Esetleg a választások kapcsán jutott eszedbe, hogy Te is diktatúrában élsz? Nos az alábbi könyv végén garantáltan mindkét kérdésben meggondolod magad! Fülszöveg

Ki ​nem álmodott még arról, hogy saját országát igazgassa? Az álomból sokkal könnyebben válhat valóság, mint képzelnénk. A Kezdő diktátorok kézikönyve feltárja előttünk az összes olyan trükköt és fogást, melyet az egykori és jelenlegi diktátorok bevetettek, hogy megszerezzék az első helyet és meg is tartsák azt.

Tíz pofon egyszerű lépésben te is megtanulhatod, hogyan kell választásokat nyerni, személyi kultuszt építeni, divatot és építészeti stílusirányzatot teremteni, egyáltalán hogyan kell a luxusban megmártózni, élet-halál ura lenni. Olyan mesterektől tanulhatunk, mint François „Papa Doc” Duvalier, Moammer Kadhafi, Nicolae Ceaușescu, Szaparmurat „Türkménbasi” Nyijazov vagy Robert Mugabe.

Ez a könyv az elmúlt évek legviccesebb politikai szatírája, mely 2012-ben jelent meg Norvégiában, ahol a világon a legerősebb a demokrácia. A szerző a világ legkülöncebb vezetőinek vérfagyasztó és mulatságos történeteivel szórakoztatja az olvasót, s közben gyarapodnak történelmi, politikai ismereteink is.

***

Értékelés

Először fordult elő velem, hogy a könyv fülszövege is hosszabb lett, mint az általam írt értékelés, de ha véletlenül valaki más is keresztül vergődött rajta, talán megérti, hogy fordulhatott elő...

Nem tudom kinek miért lehet vonzó egy diktátorpalántáknak szóló "kézikönyv”, de azt már igen, hogy ha a metrón velem szemben ülő kezében éppen Mikal Hem művét látom, nem kell megijednem. Ha az illető ugyanis pszichopata vigyorral és filmbe illő hatalomvággyal bújja is, a Kezdő diktátorok kézikönyvének elolvasása semmivel sem fogja közelebb vinni a céljaihoz, mint egy történelem tankönyv vagy Vavyan Fable regény.
Személy szerint kissé csalódtam is benne. A könyv nem nyújt mélyebb betekintést a politika kulisszatitkaiba az olvasóknak, de még a bemutatott despoták életébe sem. Ezzel szemben rengeteg, sokszor a (felületes szerkesztés miatt) nehezen értelmezhető, "sztorin" kell átrágnia magát a világ különböző pontjain élő diktátorjairól, és azok módszereiről. Mindezt egyfajta humorosnak szánt, de mindannyiszor elhibázott mondaton, és annál is több sajtóhibán keresztül.

Elismerem ugyanakkor, hogy - ha az ember keresztül jut a felsorolt akadályokon - és jóval lejjebb ad az elvárásainak egész jól elszórakozhat az érdekes történeteken a nagy hatalmú uralkodók valójában kisszerű életén, és az oktató jellegét sem lehet kétségbe vonni. A Kezdő diktátorok kézikönyvét mégis inkább azok számára ajánlom, akik csupán felületes képet szeretnének kapni a témában, vagy megismerni a valódi autokrata rendszerekben fellelhető szabályszerűségeket, amelyek adott helyzetben segítenek megkülönböztetni egy demokratikus államot, mint Magyarország, olyan diktatúráktól, mint Észak- Korea...


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.