C. S. Lewis - Narnia krónikái - Caspian herceg

Narnia első királyai és királynői visszatérnek, hogy trónra segítsék X. Caspiant a trónbitorló nagybátya ellenében. S hogy mit nyerünk ezzel a kalandos történet izgalmain kívül? Az értékelésből kiderül!Fülszöveg

Narnia… ahol az állatok beszélnek… a fák vándorolnak… s ahol hamarosan kitör a véres háború. A herceg, kit jogtalanul megfosztottak trónjától, végső elkeseredésében hadsereget gyűjt, hogy megszabadítsa hazáját a bitorlótól. Végül azonban két ember között dől el a küzdelem. A becsület csatája dönt az egész világ sorsa fölött.

***

Értékelés

A Narnia korábbi részeit sem közvetlenül az értékelés előtt olvastam, de visszagondolva mindig volt legalább egy mankóm, egy gondolatom a könyvvel kapcsolatban, a Caspian herceggel viszont eleinte meggyűlt a bajom. Újra elővettem, elolvastam és akkor jöttem rá, hogy ennek hátterében a szóban forgó "fejezet" tanulságban és tanításban gazdag mivolta állt. Ahogy végiggondolom a könyvben szereplő példákat, - amelyek egyenként is elegendőek lennének egy vasárnapi prédikációhoz - azt sem tudom, hol kezdjem...

A Caspian hercegben visszatérnek a Prevensie testvérek, bár ezúttal nem Narnia királyai és királynői, hanem "csupán" a herceg segítői lesznek. Hosszú idő telt már el a távozásuk óta és maga az ország is átalakult kissé - a saját egykori váruknak már csak a romjait találják Car Paravelben, egyedül Aslan emléke él még halványan a fejekben...

Narnia eddigi történeteiben Aslan személyiségének egy-egy új oldalát ismerhettük meg, de a Caspian hercegben inkább, mint erő, hatalom és különösen, mint tanító mutatkozott meg, rögtön az elején. 
Lucyn keresztül olyan üzenetet adott át az író, ami azt gondolom, hogy a XXI. században különösen aktuális. Lucy a legkisebb, aki látta Aslant, tudta, hogy más utat mutat nekik, mint amerre indulni akartak, mégis beadta a derekát a többség akaratának, mert nem mert a testvéreivel ellenkezni. Aslan a vele való találkozás alkalmával hagyta, hogy maga jöjjön rá a hibájára, amit több szempontból is érdemes megvizsgálni. Lucy hiába volt "csak egy kislány", és hiába voltak körülötte többen, akik más utat választanának, neki felelőssége van abban, hogy ő merre megy. A végén ugyanis Aslan sem a többieken kérte számon Lucy tetteit, hanem csakis egyedül rajta. Életünk befejeztével sem fogja senki sem kérdezni, hogy a társadalom, az iskola-vagy munkatársaink vagy éppen a családunk mit akart, hogy tegyünk, ők mit láttak helyesnek, csakis mi felelhetünk magunkért. Emellett pedig,  - lehet, sokaknak nagyon nehéz ma megérteni - az igazság nem attól függ, hogy hányan mondják... 


Nagyon megragadta továbbá a figyelmem, amit még Aslan szintén Lucynak mondott:

Tudom, ezt nehéz megértened. Tanuld meg, egy dolog kétszer ugyanúgy nem történik meg soha. Sajnos Narnia sorsa sem oldható meg olyan könnyen, mint először.

Sokszor gyülekezetekben lehet tapasztalni, hogy a hívők, bizonyos problémának sémákat felállítani Isten működésére. A bibliai történetek és megtörtént esetek alapján kitalálnak módozatok, hogy Isten ez a problémát vagy kérést így és így fogja megoldani számukra. Akár pénzügyi gondja van az embernek, akár munkanélküli vagy csak szeretné megtalálni a társát van néhány "módszer", ahogy imádkozunk és várjuk, hogy Isten azt fogja tenni és úgy, ahogy elképzeltük, vagy mint korábban is történt. Csakhogy ez nem így működik. Jézus is sokféleképpen gyógyított az Újszövetségben, minden helyzet más és más volt és Ő mindig úgy cselekedett, ahogy az az adott személynek a legjobb volt. Emberként nehéz elfogadni, hogy nincs mindenre magyarázat és nem tudjuk előre pontosan mi és hogy fog történni, de itt jön képbe a hit. Ahogy a fenti példa alapján Narnia helyzete is hasonlított ugyan a korábbihoz, mégsem volt ugyanaz, így a megoldásnak is személyre/helyzetre szabottnak kell lennie.


A Narnia krónikái elsősorban gyermekeknek íródott könyv, így nem kell nagyon csodálkoznunk rajta, hogy a gyermekeknek kiemelt szerepe van a történetben, mégis úgy érzem, a jelenség az egész sorozaton keresztül megfigyelhetően Jézus szavaira reflektál a Bibliából:

Ekkor kisgyermekeket vittek hozzá, hogy megérintse őket, a tanítványok azonban rájuk szóltak. Amikor ezt Jézus észrevette, megharagudott, és így szólt hozzájuk: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba.” Ekkor átölelte és kezét rájuk téve megáldotta őket.

A gyermekek Aslan szemében is különlegesek, bár nyilván a történetben más jelentősége is van a Caspian herceg befejezésében. A 4. rész végén ugyanis kiderül, hogy Peter és Susan már túl idősek ahhoz, hogy még egyszer visszatérhessenek Narniába, míg Lucynak és Edmundnak megengedi, bár a következő fejezet, a Hajnalvándor útja számukra is az utolsó nagy kaland lesz ebben a világban.. 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.