Amboise-i kastély - Stuart Mária és d'Artagnan nyomában

Az Amboise-i kastély méltán szerepel a Loire völgy legszebb látnivalóinak listáján. Az épület történelme egészen a térségbe települt kelta turonokig nyúlik vissza, s már az Anjou hercegek is versengtek érte. A kastélyt Bretagne-i Annától (és szerencsétlenül járt férjétől, VIII. Károlytól) kezdve, a híres d'Artagnanon át, olyan hírességek lakták, mint és Leonardo da Vinci, és Stuart Mária skót királynő. 

A különböző kertek, gótikus és reneszánsz termek megtekintése egész napos programot kínál, megannyi történelmi érdekességgel tarkítva. S hogy az egyszerű halandó ne bolyongjon cél nélkül, - még ha magyar is - a chenonceau-i kastélyhoz hasonlóan itt is ingyenesen hozzájut egy anyanyelvű útmutatóhoz, amely végigkalauzolja - esetünkben a hírességek lakosztályain és tulajdonosaik történetével.


Leonardo da Vinci síremléke

Kint a kertben a folyóra néző gyönyörű kilátást csodálva rögtön "összefuthatunk" például a Szent Hubert kápolnával, ahol nem kisebb személyt helyeztek nyugalomra, mint Leonardo Da Vincit. Bár gyönyörű gótikus kápolnácska - mondjuk így hiszen körülbelül három lépést tudunk benne megtenni - a vadászok védőszentjéről kapta a nevét, mégis halottjának emléke tette híressé. Da Vinci Valois I. Ferenc királlyal ápolt, szinte barátinak nevezhető kapcsolatának köszönhette a kegyet, hogy éppen a királyi kastély kertjében temették el, bár az utókor - legalábbis a franciák - sokat profitáltak ebből. A híres művész ugyanis halála előtt maga vitte el a Mona Lisát Franciaországba, és így ékesítheti az ma a kedvenc múzeumuk falát. 

A tragikus labdajáték 

A nem sokkal arrébb fekvő királyi árokban történt a szerencsétlen esemény, amely végül Bretagne-i Annát a második házasságából a harmadik felé röpítette. A királyi fenségek éppen a lakosztályukból a várárkon keresztül a labdajátékra tartottak, amikor Károly beütötte a fejét a felső ajtófélfába. Néhány órával később 27 évesen, fiú trónörökös nélkül halt meg. 

A nemesi testőrség és d'Artagnan

Dumas regényéből és a megannyi (pl. musical és film) feldolgozásból ismert d'Artagnan nem csak hogy létezett, de igen tevékenyen részt vett a király közvetlen őrzésében is. A XIV. Lajos testőrségének kapitánya 1661. december 4. és 16. között időzött a kastélyban, amikor az összeesküvéseiről ismert, bukott pénzügyminisztert Nicolas Fouquet-t kísérte a bírósági perére, Párizsba. 

Stuart Mária és az Amboise-i összeesküvés

Talán sok olvasóm ismeri és nézte a Reign c. sorozatot, amely a fiatal Stuart Mária életét dolgozza fel. A sorozatban több évadon keresztül élt a francia királyi udvarban, amely II. Ferenc idején Amboise-ban székelt, mégis folyamatosan egy másik kastélyt mutogattak... 
A sorozat alapvetően hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, fikcióktól, de talán fel tudunk még idézni néhány olyan utalást, amelyeket valós eseményekre alapoztak. 

Az egyik ilyen az a vallási konfliktus, melynek következtében a sorozatban Máriát megerőszakolták egy lázadó protestáns. A reformáció körülötti komoly összecsapások már jóval korábban, I. Ferenc idejében elkezdődött, egyik fő epizódja valóban a mindössze 16 éves Stuart Mária franciaországi tartózkodása alatt bontakozott ki. 

I. Ferenc (Da Vinci pártfogója) támogatta az Egyház lassú reformációját, de következetesen távol tartotta magát a teológiai vitáktól. Arra irányuló törekvésében azonban, hogy változások ellenére hosszan tartó békét teremtsen az országban, hamar megbukott. Az 1534.október 17-ről 18.-ra virradó éjjel a "pápai mise rettentő, nagy és elviselhetetlen visszaélései" ellen lázadó "falragaszok" jelentek meg a királyság nagyobb városaiban. S ha ezzel még nem vívták volna ki az őket támogató király rosszallását, ennél is tovább mentek: falragaszukat a király személyes, Amboise-i szobájának ajtajára is kiragasztották. Ezzel nem csak azt érték el, hogy az uralkodó leállította a tervbe vett mérsékelt reformáló folyamatot, de két - háromszáz ember letartóztatását és több tized eretnek gyanús személy máglyahalálát is okozták.


A mindössze 16 éves II. Ferenc, II. Henrik és Medici Katalin legidősebb fia, és Stuart Mária újdonsült férje is ennek a konfliktusnak esett majdnem áldozatául. Egy évvel a skót királynővel kötött házassága után Ferencet királlyá koronázták ugyan, de a hatalmat nagybátyjai, a Guies testvérek gyakorolták, akik a protestánsokkal szembeni elnyomás mellett álltak. A protestánsok erre válaszul, a Bourbon Condé herceg titkos vezetésével, (aki szintén szerepelt a sorozatban) összeesküvést szerveztek, melynek keretében megpróbálták II. Ferencet kivonni a Guies hercegek védelme alól, hogy elrabolják őt - nyilván valamiféle zsarolási szándékkal. A tervet azonban egy besúgónak hála idejében leleplezték, a résztvevőket elfogták és nyilvánosan kivégezték. Elrettentésül a kastély erkélyére is akasztanak fel belőlük néhányat, de a Bourbon herceget bizonyíték hiányában felmentették. 
Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.