Gary Chapman - 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt (Ajánló)

Ha még nem találtál megfelelő nászajándékot itt a tökéletes megoldás - nem csak keresztényeknek!Fülszöveg

Chapman saját házasságának kezdeti nehézségeiből kiindulva gyűjtötte össze azokat a szempontokat – kommunikáció, érzelmek kifejezése, konfliktusmegoldás, bocsánatkérés, nézeteltérések tisztázása, pénzügyek kezelése, a szülőkkel való kapcsolat, házassági szerepek, szexuális beteljesülés, a különbségek összehangolása –, amelyeknek közös átgondolása egészségesebbé és boldogabbá teheti a párokat. Könyvét beszélgetésre inspiráló olvasmánynak szánja, amely segít a pároknak – akár az esküvő előtt, akár utána – egymás jobb megismerésében és az együttéléshez szükséges kapcsolati készségek kialakításában.

***

Ajánló

Így, több év távlatából visszanézve Chapman tanácsai annyira általánosnak tűnnek, de tudom, hogy az esküvőnk évében még egyáltalán nem tűnt annak. Sokan szerintem nem vesszük figyelembe (magamat is beleértve), hogy a világon mindent tanulnunk kell. Kinek - kinek megvannak a könnyebb és a nehezebb területei, van, hogy dolgok annyira magától értetődőek és mégis elrontjuk, van amivel vért izzadunk, de ha még nem is vesszük észre, a folyamat során állandóan formálódunk, fejlődünk. A házasság is egy kicsit ilyen. Mivel legtöbbünknek nincs gyakorlata abban, hogy legyen jó férj/feleség, ezért erről a kapcsolat típusról sem árt kicsit tájékozódni mielőtt belevágunk. A könyv ehhez tökéletes alapot nyújt mindenféle felekezetű, vallású, vagy éppen vallás nélküli párnak , sőt olyanoknak is, akik még egyáltalán nem állnak még az esküvő előtt, az ismerkedés folyamatában is nagyszerű "segítőtárs" lehet. 

A 12-ből néhány tanács nagyon is erre a szakaszra vonatkozik:
…hogy sok igazság van a mondásban, mely szerint „nem esik messze az alma a fájától”
 …hogy egy egész családba házasodom be
…hogy a személyiség alapvetően meghatározza a viselkedést
…hogy a szerelem nem elég biztos alap a házassághoz

Ami kifejezetten tetszett benne, ahogy felhívja a figyelmet, hogy a kapcsolatok "megjavíthatóak". Mostanában különösen divatossá vált az elromlott, elhasználódott tárgyakhoz hasonlóan a kapcsolatokat is mindenestül a kukába dobni, mint valami értéktelen kacatot, de ha valaki házasságra adja a fejét, nem árt tudni, hogy nem csak szelektálni, hanem csiszolgatni, javítgatni és restaurálni is lehet, sőt kell is.

…hogy a szerelemnek két szakasza van
…hogy a nézeteltérések veszekedés nélkül is megoldhatók
…hogy a bocsánatkérés az erő jele
…hogy a megbocsátás nem érzés, hanem döntés kérdése

És hogy ne csak megfoghatatlan dolgokról beszéljünk, a könyv gyakorlati tanácsokkal is ellátja az ifjú párt, úgy, mint: 

…hogy a vécé nem tisztul meg magától
…hogy a pénzügyek kezelését előre meg kell terveznünk
…hogy a kölcsönös szexuális beteljesülés nem jön létre magától
…hogy a spiritualitás nem egyenlő a templomba járással

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.