William Paul Young - A viskó - Ahol a tragédia megütközik az örökkévalósággal

Rokonoktól, ismerősöktől rengeteget hallottam róla korábban, de csak a személyes tragédiánk után vettem rá magam az olvasásra, akkor viszont azonnal. Még ha "csak" egy keresztény hittel kevert fantázia szüleményről is van szó, szerintem rengeteg, sok hívő számára is ismeretlen igazságot mond ki. Csak ajánlani tudom, de nézzük bővebben!Fülszöveg

Végre magyar nyelven is megjelenik a már sokak által nagyon várt könyv, A Viskó (The Shack). Egy regény, aminek sikerével – és tartalmával – még a Forbes Magazin is foglalkozott… Nem gyakran fordul elő! (2009. június 8.)
Egy, a telepesek által elhagyott rozoga, rossz emlékeket idéző viskó (A Viskó) egyszeriben döbbenetes titkok tárházává válik, ahol izgalmas találkozások során a megbocsátás gyógyító ereje és hatalma is felragyog a sebzett szív számára.
William P. Young megrázó regénye az utóbbi idők egyik legnagyobb könyvsikere, rövid idő alatt 8 millió példányban fogyott el! A sok vitát kiváltó regényről azt tartják, hogy olyan hatással lehet korunk kereszténységére, mint a Zarándok útja a maga idejében. A sokat megélt színésznő, Demi Moore a Twitteren keresztül ajánlotta rajongóinak és férjének, mivel Ő maga „ sorsfordító erejű” üzenetre talált a könyv elolvasása közben.

Értékelés

Néhány éve a mi gyülekezetünkön/ismeretségi körünkön is úgy söpört végig a történet, akár egy kisebb orkán, de nekem sikerült ellenállni a csordaszellemnek és nem álltam neki elolvasni - egészen az áprilisban bekövetkezett személyes tragédiánkig.
Nem állítom, hogy mély személyes tapasztalat nélkül nem lehet A viskót kellőképpen értékelni, helyén kezelni, vagy nem lehet jó válaszokat kapni anélkül, hogy keresné az ember, de egészen más, mintha átvirrasztott éjszakák után tálcán nyújtja őket valaki. Azt szem előtt tartva, hogy mégiscsak egy ember által kitalált, fantázia szüleményről van szó, A Viskó ilyesmi volt számomra.

(Vigyázat, a szöveg cselekményleírást tartalmaz!)

A történet egy Mackenzie nevű férfi és az ő életének legsötétebb napját jelképező helyszín, egy viskó körül bonyolódik. A nem túl mélyen hívő Mackenzie egy napon kempingezni megy a három legfiatalabb gyermekével, akik közül a legkisebb, a mindössze 6 éves Missy egyszer csak nyomtalanul elveszik. Hosszú keresés és a rendőrségi nyomozók kitartó munkájának köszönhetően a kislány szétszaggatott véres ruháira egy közeli viskóban találnak rá. Mint kiderül, Missyt egy sorozatgyilkos rabolta el és ölte meg, aki soha sem hagy maga után más nyomot, mint egy katicás kitűzőt, amit ezúttal is megtaláltak. Mackenzie-re rátelepedik a "Nagy szomorúság" és évekig nem tud kilábalni a gyászból, mikor egy nap üzenetet kap egyenesen Istentől azzal, hogy a Viskóban vár rá...

– De mi az értelme annak, hogy hárman vagytok, és így együtt egyetlen Istent alkottok? Jól mondom?
– Elég jól – szaladt szélesre a mosolya. – Mackenzie, ez a legfontosabb! – Úgy tűnt, hogy Papa élvezi a helyzetet. – Nem három isten vagyunk, és nem is arról van szó, hogy van egy háromféle szerepkört betöltő isten, mint az a férfi, aki férj, apa és munkavállaló egy személyben. Én egyetlen Isten vagyok, és három személy, és mindhárom személy teljes mértékben és tökéletesen egy. 

Talán nem nehéz kitalálni, hogy a férfi (kicsit hozzám hasonlóan) elsősorban a miértekre kereste a választ. Mégis hogy engedheti meg Isten, hogy ilyen gonoszság megtörténhessen, hogy engedheti, hogy egy ártatlan kislányt elraboljanak és hidegvérrel meggyilkolják, de ennél sokkal többet kap. Isten (vagy ahogy a könyvben nevezik: Papa), Jézus és a Szentlélek - természetesen az ő beleegyezésével  - munkához látnak, hogy megismertessék Mackkel az emberi élet értelmét, és Isten természetét, valamint, hogy elindítsák a gyógyuláshoz vezető úton.

 – Ha úgy élsz, mintha nem szeretnének, az olyan, mintha levágnánk a madár szárnyát, és
megfosztanánk a repülés képességétől. Végképp nem ez a célom veled.
– Csak én tudlak szabaddá tenni, Mackenzie, de a szabadságot soha senkire nem lehet rákényszeríteni.

Első hallásra nekem is furcsának tűnt egy alacsony, "terebélyes" afro-amerikai asszony testében  megjelenő Isten, a szintén alacsony ázsiai nő, mint Szentlélek és a tipikus görbeorrú zsidó férfi alakjában Jézus - szerintem ez egyébként rengeteg hívőnél ki is verte a biztosítékot - de a történetben minden "furcsaság" értelmet nyert.
(Apropó! Nem akarok tippeket adni, de kíváncsi vagyok mikor fogják betiltani a könyvet, csupán azért, mert az író le merte körmölni az afro-amerikai, a fekete, a zsidó, ázsiai és a fehér, no meg eleve a férfi, és asszonyság szavakat..)
Nagyon mélyen azonosulni tudtam a vádaskodó, keserű és követelőző Mackkel, aki nyers őszinteséggel vágta Isten arcába a kérdéseit és gondolatait, különösen, mert bennem is lejátszódtak hasonló folyamatok, és a főhőshöz hasonlóan én is kaptam válaszokat - igaz, van még mit tanulnom. 
Kíváncsian faltam a párbeszédeket és tanításokat, számomra Mack minden egyes perce, amit Istennel töltött egy lehetőség volt, hogy valamivel közelebb jussak az igazsághoz. Korábban is létezett a tudatomba ez a “szeretetre teremtve” fogalom az élet értelmével kapcsolatban, mégsem gondoltam, hogy lesz bármi vagy bárki, aki kiöli belőlem a hosszú évek óta kialakított - mostmár egyértelműen fals - Isten képet. 

Fogalmam sincs ki ez a William Paul Young, de vállalom, hogy zseniálisnak tartom a munkáját még ha olyan sokan kritizálták is egyes oldalakon. A cselekmény, a szálak, ahogy a végén minden kicsi részlet összeáll, valami csodálatos. A történetből semmi sem lógott ki, mindennek, minden mozzanatnak, minden a maga értelme és hogyan is tudta volna enné jobban bemutatni az Isten munkáját is? Szinte el sem hiszem, hogy valóban ember írta. A mondanivalója annyira mély, annyira tömény és sokszor szinte érthetetlen és ha belegondolok hányszor kellett visszalapoznom olvasás közben újra és újra, ő pedig ezt mind nemcsak hogy már korábban megértette - és biztosan el is sajátította -, át tudta adni az olvasók ezreinek is.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.