Regény a föld utolsó napjairól - Az elragadtatás után, A nyomorúság ereje, Az Antikrisztus

Amikor világszerte nemtől és rassztól függetlenül több millió ember tűnik el egyszerre, az emberiség többsége nem is sejti, hogy ez még csak a kezdet. Szinte mindenkinek akad legalább egy családtagja, ismerőse, akinek az elvesztését gyászolja, ám ennek ellenére is befogják a fülüket, ha meghallják az eltűnések valódi okát, pedig számukra ez az utolsó lehetőség...

A Regény a föld utolsó napjairól egy méltatlanul hanyagolt, s régen elfeledett keresztény könyvsorozat, amely első sorban a bibliai Jelenések könyvében szereplő próféciákat eleveníti meg. A szereplők és a történetek mindegyike természetesen fikció alapján íródott, s János látomásait illetően mai napig viták folynak, Világszerte sok millió ember hiszi, hogy a leírtakhoz hasonló események valóságosan el fognak következni a jövőben - áll a fülszövegben.

(A szöveg cselekményleírást tartalmaz!)Az elragadtatás után

Ha azt mondanám, az első rész csupán bevezetés nagyot hazudnék. Rögtön az első néhány oldalban érdekessé válik mindkét történeti szál főhőse, a kontextus és nem is hagy alább a lendület - legalábbis nem egyszerre.

Amint azt már a bevezetőben említettem az írók szerint a világ végéhez vezető úton az első radikális lépés az elragadtatás lesz, melynek során több millióan, Jézus Krisztus valódi követői és a gyerekek (csecsemők és meg nem született gyermekek egyaránt) egy bizonyos életkorig mind egyetlen pillanatban eltűnnek és a Mennybe ragadtatnak el. Egyik főszereplőnk Rayford, a feleségét és a fiát "veszíti el", amikor egy Párizsba tartó repülőjárat vezetése közben az elragadtatás pillanatában a csinos stewardessről álmodozik. A lánya Chloe azonban szerencsére vagy szerencsétlenségére a földön marad, így kettejüknek együtt kell szembenézniük a valósággal. A pilóta egyből rájön a sokakat foglalkoztató nagy titok nyitjára, de huszonéves egyetemista Chloe már nehezebben fogadja el, hogy a testvére, édesanyja és a több millió ember Jézussal van. 

Mindeközben a világban a káosz uralkodik. A hivatalos szervek személyzete egyszeriben szintúgy megfogyatkoztak és az elragadtatás pillanatában történt súlyos balesetek utáni elhárítás lassúsága mindent megbénított, megnehezített mind a földön, mind a levegőben. Buck Williams, a fiatal újságíró ilyen körülmények között igyekszik elkészíteni riportjait és felvenni a fonalat a nemzetközi politika terén is, ahol nagy dolgok vannak készülőben.
Egyszeriben a soron kívül Románia miniszterelnökévé avanzsált és egyre az ENSZ főtitkári széke felé araszoló Nicolae Carpathia lesz a világ új megmentője. A béke érdekében teljes lefegyverzést javasol az Egyesült Nemzetek Szövetségében, amit első hallásra mindenki üdvözöl. Nicolae azonban természetesen közel sem az a jótevő, akinek az emberek gondolják...

A két cselekményszál párhuzamosan fut, hol az egyik hol a másik karakter szemszögéből. Az egyik legjobb pillanat a történetben, amikor a szereplők életútja egy ponton mégis keresztezi egymást és az első könyv vége felé kezdetét veszi az igazi történet. Olvasóként, habár azért őszintén szólva nyilvánvalóan volt sejtésem arról, hogy mely veszélyeket lehet igazán fenyegetőnek nevezni, és voltak benne igazán átlátszó klisék (például a nyomozó felrobbantott autója), az izgalom így is kitartott a végéig és mohón kaptam a következő könyvhöz.
Habár nagyon érdekelt a világ alakulása, az új politikai berendezkedésről olvasott leírás, romantikus lélek lévén mégis az ígéretes szerelmi szálnak örültem leginkább. Szerintem belefért volna a történetbe, hogy Chloe kicsit idősebb legyen, ha Buck karaktere ennél már nem is lehetne fiatalabb, de így is hihetőnek tartom, hogy tudván, hogy már csak maximum 7 évig élnek majd, van létjogosultsága egy ilyen kapcsolatnak.
A nyomorúság ereje

A sorozat második kötete aránylag gyorsan felvette az előző lendületét. Ha az elején nem is igazán értjük miért is fontos például Rayford hétköznapjairól olvasni, hamar kikristályosodik a helyzet. Míg Rayford és Buck is problémákkal küzd a maga területén, az Antikrisztus sem tétlenkedik sokáig. Az ENSZ központját a régi Babilon területére, Új-Babilonba helyezteti át és megalapítja az egységes és agnosztikus világvallást, melynek élére, az általa megválasztott pápát nevezi ki. A két férfi főszereplőnk kényszerű helyzetük miatt hamarosan az ő alkalmazásába kerül, míg a korábbról ismert stewardess, - aki egykor Rayford plátói szerelme volt - folytatja munkáját Nicolae személyi asszisztenseként...
Carpathia újításait viszont aligha nézte mindenki jó szemmel - mint ahogy a Jelenések könyvében is írva vagyon - néhány vezető fellázadt az ENSZ új vezetése ellen és kitört a harmadik világháború. Azt csak sejteni lehet, hogy mit jelent ez számunkra a Föld többi féltekén, ugyanis a könyv erre nem tér ki, de egész Amerika területén hatalmas pusztítást végzett. A lakosság újfent megritkult bizonyos területeken a bombázások hatására. A háború egyik áldozata Bruce - a kis tribulációs osztag pásztora - is áldozatául esik a történéseknek. Vagy mégsem teljesen annak?

A második részben nagyobb jelentőséget kap végre Buck és Chloe kapcsolata, ami a kezdeti lángolás ellenére egy ponton elég rossz irányt vett. A félreértések és apró kis játszmák miatt a második kötet fele olyannak tűnt, mintha a disztópikus környezet csupán díszlet lenne a romantikus komédiában. Vicces és meghatói is volt egyszerre, a vége pedig minden kellemetlenségért kárpótolt. 
Rayford hirtelen jött házasságának és Amandának közel sem tudtam ennyire örülni. A 18 hónapos ugrással a semmiből kaptunk egy szereplőt, akiről előbb tudtuk meg, hogy Ray reménybeli kedvese, mint bármi mást...Az Antikrisztus

Az ezután következő részek esetében is megfigyeltem már, (pl. Az ítélet esetében) ezért csak egyszer fogom leírni, de számomra nagyon bosszantó, hogy a kötetek egyes címei nem kötődnek szorosan a tartalomhoz. Hiába vettem a kezembe Az Antikrisztus c. könyvet, a középpontjában nem teljesen a címszereplő állt. Azt hittem ebben a részben fordulóponthoz érkeztünk a személyével kapcsolatban, vagy lelepleződik, de nem. Minden történt, csak ez nem...
Azt Nicolae Carpathiáról eddig is megtudtuk, hogy nem teljesen az, akinek mondja magát. Pacifista világmegváltó hírében áll, de örömmel bombázta le és irtotta ki az ellene lázadókat. Tisztességes ember hírében áll, de a titkárnője tőle várt gyermeket. Chaim Rozenweig a barátjának hitte, de ő kinevette a háta mögött. Azt állította, hogy Ben Juda, az egész világ (vagy ami megmaradt belőle) szeme láttára keresztény hitre tért rabbi családja elleni vérontást egy zsidó fanatikus csürhe követte el, valójában nála jobban senki sem üldözte őt...

Ben Juda személye érthetetlenül lett ennyire központi figura a történetben. Noha látom, mire megy ki az egész, és azt is megértem, hogy Buck testvéri jóságból érdeklődött a hogy léte felől, de a regényt olvasva nem láttam eléggé indokoltnak, hogy miért indult neki a világnak, hogy a saját életét is kockáztatva megmentse őt. Valahol megértem az indokait, de a regényből ez mind nem jött ki és nem hívő szemmel bosszantana az egész. 
Viszont a kettejük megmenekülését nagyon szépen végigvezette az író páros. Egy (kivételesen) klisémentes, életszagú menekülést olvashattunk annak minden kényelmetlenségével együtt, ugyanakkor megmutatkozott benne Isten munkája is, ahogy a legszorosabb helyzetekből csodával határos módon mentette ki őket. Sosem szerettem azt a hívői felfogást, ami a legapróbb dolgokban is mindent mérlegre tesz, minden apróságnak szellemi jelentőséget tulajdonít, és még azt is megimádkozza, hogy mit vegyen a boltban. Nem mintha nem lett volna szükség személyes kapcsolatra Istennel és imára, de Buck esetéből az is szépen kirajzolódik, hogy nekünk is aktív szerep jut az egészben és van hogy - bár ott van velünk - Isten csendben marad helyzetekben. Bucknak kellett kitalálnia, hogy Egyiptomban hogy jussanak át a kordonon és a rendőrsorfalon, de természetesen Isten adta meg hozzá a löketet. Ez így volt szép és kerek. 

Az is tetszik, hogy a regényben noha hívők a főszereplők, akad az Antikrisztuson egy-két nem keresztény karakter is, akik ellenpontozzák a jóravaló csapat tagjainak törekvéseit. Ilyen például Hattie, aki a korábbi fejezetek alkalmával nem egyszer okozott bosszús perceket a szereplőknek és talán az olvasóknak egyaránt. A helyzet amibe ő a történet során kerül viszont a hívőknek ugyanúgy feladhatja a leckét: meg szabad-e tartani/szülni az Antikrisztus gyermekét? Bár Hattie egyáltalán nem eszmei okokból, de egyelőre mindenáron - tőle várható módon - kiáll az abortusz mellett csak találgatni lehet miként dönt végül.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.