Non-stop karnevál Velencében - Lábjegyzet egy korábbi értekezés után

Hosszú kihagyás után idén márciusban újból elutaztam Velencébe, és a mostani élményeim arra sarkalltak, hogy rövid kiegészítéssel toldjam meg a korábbi e témában írt cikkeimet.Kezdjük rögtön az időpont kiválasztásával!

A karneváli időszakban rengeteg utazási iroda kínál buszos kirándulást egy, vagy akár több napra is, leginkább autóbusszal. Ott lehetünk rögtön a karnevál első hétvégéjén, közepén vagy a záró attrakciók alkalmával, fotózkodhatunk a gyönyörű jelmezeket viselő maszkosokkal, de kérdés, hogy megéri-e? Megéri egy-két beállított kép miatt egész ottlétünk alatt mindenütt úgy közlekedni, mint a heringek a kombinón csúcsforgalomban? Megéri egész nap ázni-fázni a februári hidegben és a kelleténél jóval több pénzt eltölteni kávézókban, ahová melegedni tértünk be?

Ha a válasz igen, válasszátok bátran a karneváli időpontok egyikét, de ellenkező esetben is létezik megoldás.

Velencében a tömeg ellen nincs jó orvosság. A karnevál alatt a világ minden tájáról érkeznek a látogatók, nyáron a regatta gála és a kedvező időjárás miatt képtelenség mozdulni, azonban ha közvetlenül a fenti események előtt vagy után érkezünk, el lehet csípni néhány nyugodt hétvégét. Éppen ilyen megfontolásból utaztam március első hétvégéjét, amikor ráadásul (március 9-én) az állami múzeumokban ingyenes a belépés (bár sajnos a Dózse palota nem tartozik ebbe a kategóriába). A velencei maszkokról ekkor sem kell teljesen lemondani, azok - lévén, hogy a város egyik fő különlegességének számítanak - egész évben kaphatók, ráadásul a korábbi cikkemben említett honfitársunk standjánál forintért is vásárolhatunk belőlük.Szigetek

A legutóbbi alkalommal kicsit aránytalanul is kevés időt töltöttem Burano mesés színes kis házai között, így ezt mindenképpen pótolni szerettem volna. Ennek kapcsán több dologra is rájöttem:

  • Az utazási irodák általában kínálnak fakultatív programot a szigetek iránt érdeklődők számára, nagy átlagban és esetünkben is 20 euróért/fő. Az ár tartalmazza a hajós utazást Murano és Burano szigetére, illetve jobb esetben még egy muranói üveggyár látogatást és némi sétát a szigeteken.
  • Ezzel szemben egy retúr vaporetto menetjegy, amivel egy szigetre látogathatunk el 13 euró/fő amiért pluszban sem gyárlátogatás, sem idegenvezetés nem jár és az ember maga gondoskodik arról, hogy időben visszaérjen Velencébe. Ez a fajta szabadság sokak számára veszélyesnek tűnhet, de kellő bátorság mellett talán nagyobb élmény, ha egyedül szervezzük meg az utat, amihez a velencei tömegközlekedés honlapja segítséget is nyújt.
  • Ráadásul, ha még mindig nem elég a szigetekből és valaki egy nap alatt az összes lakott szigetet bejárná, azt is megteheti, hiszen létezik napijegy 20 euróért, amivel korlátlanul használhatjuk valamennyi járatot, s ez éri talán meg a legjobban! A jegy egy napig korlátlan utazást biztosít, tehát nem csak a szigeteket tekinthetjük meg, de végig hajózhatunk Velence leghíresebb csatornáján a Canal Grandén is! 

A vaporettók esetében azért a szigeteken, pl.: Buranoban nem árt odafigyelni és egy kicsivel hamarabb elindulni az állomás felé, mert bizonyos időszakokban rendkívül hosszú sor áll a Velence felé tartó járatok előtt sorba. Travelorigo 

És végezetül ejtenék néhány szót az utaztatónkról is, ami idén a Travelorigo volt. Korábban sohasem utaztam velük, és nem tudom, hogy ennyit változott-e a buszos kirándulások jellege és menete az utóbbi években, vagy ők űzik ezt az ipart kicsit másképp, de el kell mondanom, hogy ennyi promócióval egy utazás során nem nagyon találkoztam még. Szó se róla, a szolgáltatásuk és a busz abszolút minőségi volt, az idegenvezetőnk pedig nagyszerűen végezte a dolgát, azonban ez utóbbi jórészt abból állt, mint különböző papírokat kitöltetni, pénzt beszedni, katalógust osztogatni és levezetni egy nyereményjátékot, (hazafelé, éjszaka, amikor mindenki aludni szeretetet volna) amelynek nyereményei szintén az utazási irodához köthető kedvezmény volt... 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.