Chambord - Az elhagyatott vadászkastély

A chambordi kastély a Loire-völgy legnagyobb királyi rezidenciája, építészeti ékköve, egy tétel az Unesco Világörökségi listáján... Címkékkel Dunát (vagy esetünkben inkább Loire-t) lehetne rekeszteni, de vajon rejtőzik-e bármi több e remekbe szabott és gazdagon díszített falak mögött?
A kastély, amely gyönyörű átmenetet képez a francia középkori stílus és az itáliai reneszánsz között, építtetése óta kézről kézre járt, mintegy pazar családi ékszer, azonban jelentősége ennél alig-alig volt több.
Habár a párizsi nyüzsgő, udvaroncoktól hemzsegő főváros királyi rezidenciákkal szemben Chambord háborítatlan menedékhelyet biztosított, mindez egyben a hátrányt is jelentett. A várárokkal és vadászatra alkalmas erdőségekkel körülvett kastély tágas terei és így a fűtési nehézségek miatt télen lakhatatlanná vált, de a király és kíséretének étellel való ellátása nyáron is gondot jelentett. A vadhúson kívül ugyanis minden mást (a bútorzatot is beleértve) hozni/hozatni kellett volna. Mindezek túl nagy akadályt jelentettek ahhoz, hogy a kastély mindenkori tulajdonosa huzamosabban tartózkodjon benne. 


I. Ferenc, a kastély építtetője 32 éves uralkodása alatt mindössze 72 napot töltött Chambordban. Beérte a tudattal, hogy e grandiózus építkezéssel megalkotta saját "képmását" és dicsőíthette magát a korabeli uralkodók előtt Angliától az Oszmán Birodalomig. 

Hatalmas méreteivel épület beváltotta a hozzá fűzött reményeket:  a kastély 156 méter hosszú, 56 méter magas, 77 lépcsősorral, 282 szobával rendelkezik. S ha ez még nem volna elég: parkjának területe mintegy 32 kilométer hosszan 5440 hektáron terül el, mely méretekkel a legnagyobb erdősített területnek számít Európában. A park nyilvánosság számára is megnyitott 800 hektáros területén sétálva a mai napig könnyen láthatunk egyet a szabadon élő állatok (szarvasok, őzek, vaddisznók) közül.


Feltételezhető, hogy az amboise-i királyi kastélyban nyugvó Leonadro da Vinci aktívan részt vett Chambord bizonyos részeinek megépítésében. Ilyen lehet például a különleges kialakítású lépcsősorok is. Ezek legfőbb érdekessége, hogy bár akár többen is használhatták egyszerre, ha egy irányban mentek, de valamennyi eltéréssel, sohasem találkozhattak egymással.Bár a kastély mindenkori tulajdonosai jobban kedvelték a blois-i királyi kastélyt, a köznép pedig alig-alig láthatta az impozáns épületet, Chambord ma már az egyik leglátogatottabb Loire-völgyi turistalátványosság - a nehézkes megközelítése ellenére is. Chambordba ugyanis nincs menetrendszerű buszjárat vagy vonat, (mindössze körjáratok) hiszen a kastély köré rendeződött kis községet a mai napig a dolgozók lakják.Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.