Kreatív írás könyvek - Rövid ajánlók és tippek gyűjteménye írópalántáknak

Írótanfolyam helyett - vagyis jobb híján - újabban belevetettem magam az írástechnikával/kreatív írással/szerkesztéssel kapcsolatos könyvek olvasásába, s ennek örömére egy rögtönzött könyvajánlóval készültem első sorban írni vágyó sorstársaim számára.


A képen látható könyveken kívül sok másik is bemutatásra kerül!


A siker tintája 

Egy gyakorló szerkesztő, és többek között az Aranymosás irodalmi pályázat egyik elbírálója mesél nekünk az írói élet mibenlétéről, írói pályáról, tipikus hibákról, valamint körbejárja az írói tehetség témakörét is.

Ezekből ragadnék ki néhány gondolatot, ami akár ma, (amikor e posztot olvasod) is segíthet átgondolni a következő lépéseket.
- Az írás munka: álmodozásból soha nem lesz regény
- A regényíráshoz elengedhetetlen a jó dramaturgiai és érzelmi ív kialakítása, s ennek biztos elsajátításához min. 20-30 novella megírása szükséges
- Ugyanakkor, a novellázás nem tanít meg regényt írni
- A tehetség leginkább a dramaturgiai érzékkel és az írói "horgokkal" van összefüggésben - vagy megvan valakiben, vagy nincs
- Ezzel szemben minden más tanulható és tanulni is kell - az írás ugyanis mesterség

Így visszagondolva elég rossz érzést keltett bennem a stílus, de inkább az a mód, ahogy a szerző minden finomkodás nélkül, abszolút nyersen tolja az olvasó arcába a legkeményebb tényeket is. Nem mondom, hogy nem keltett bennem bizonytalanságot, de szerintem minden hozzám hasonló álmodozónak hasznos lenne egy ilyen szembesítés mielőtt egy ismeretlen szerkesztő (vagy béta) először szedi ízekre a régóta dédelgetett kéziratát...Írni bárki tud

Írni bárki tud - azaz - mindenkiben megvan a tehetség, a cselekvésre való képesség, hogy írjon, csak elő kell hozni - állítja a könyv - minden más csak kitartás és munka kérdése. Ebben segít az a bizonyos jobb agyféltekés módszer, amit a szerző kínál. Eleinte még érdekes volt, amit a jobb és a bal agyféltekéről írt, de amikor az agyintegrálásra terelődött a szó, úgy lapoztam át az oldalakat, mint aki Hókuszpók üstjéből menekül - szerintem egy kissé humbug az egész.

A könyvben amellett, hogy egyébként teljesen elérhető célt farag az írás és könyvkiadás mítoszából, kézzel fogható reklámanyagot állít saját módszerének és vállalkozói attitűdjének. 

Míg a korábbi könyv(ek) esetében úgy éreztem magam, mint egy szomjazó a sivatag közepén, aki kaktuszból próbál néhány csepp nedvességet kinyerni - egyértelműen nekem volt szükségem egy kis szakmai betekintésre, amit tömören és igen leegyszerűsítve meg is kaptam. Az Írni bárki tud esetében viszont inkább a szerző érdekeire terelődött a hangsúly: ő akart nekem egy módszert, egy tréninget iszonyatosan eladni. Hátha végül rájövök, hogy hiába vettem meg a könyvet, be kell fektetnem egy jobb agyféltekés tréningbe is...

A marketingről és eladásról annyit talán mindannyian tudunk, - ahogy a szerző is írja a szakkönyvekkel kapcsolatban - hogy személyes történetekkel sokkal eredményesebb. Ő nem is spórolt a történetekkel, de ettől még inkább eladás szaga lett az egésznek és többször félre akartam tenni az egészet.

Mint legtöbbször, de e könyv esetében különösen alkalmaztam férjem szeretett mondását: a húst meg kell enni, a csontot ki kell köpni, vagyis: csak azt kell belőle megjegyezni, ami a hasznunkra van és szerencsére azért nem volt teljes hiábavalóság elolvasni.Nádasi Krisz- Írói jegyzetek; Hogyan írjunk könyvet?

A szerkesztő és író hölgy szakkönyvei sem maradhattak ki a szórásból. Nádasi Krisz hiszi és vallja, hogy az írás minden formája tanulható és ehhez igyekszik minden segítséget megadni.

A Hogyan írjunk könyvet? c. könyvében tanácsai - legyen szó írástechnikáról, dramaturgiáról, napi rutinról - lényegre törők és gyakorlatiasak.
Ráadásul nem csupán a regényekkel és novellákkal kapcsolatban olvashatunk benne útmutatást: Krisz a különböző zsánerek mellett a szakkönyvek, blogbejegyzések, iskolai fogalmazások, cikkek világában is rutinosan kalauzol el.
Bár sajnos egyelőre csupán egyszer, egy kölcsönpéldány formájában sikerült a könyv végére jutnom, már a blogregényem írása közben éreztem az olvasottak hatását. Észrevettem a tipikus hibákat a fogalmazásomban és sikerült sokkal változatosabbá tennem. Az eddig általam olvasott kreatív írás könyvek közül a Hogyan írjunk könyvet? nálam toplistás lett.

S még néhány szó az Írói jegyzetekről, ami tulajdonképpen nem más, mint egy jegyzetfüzet regényekhez, novellákhoz. Segítő kérdéseket, kérdőíveket tartalmaz, amelyek a kezdő és haladó írókat is hatékonyan segítik a karakterépítés és dramaturgia terén, sőt még a cím kitalálásában is. A kérdőíveket leszámítva a könyvecske többi része azonban üres - kitöltése az alkotó dolga.
Éppen ezért - mivel nem is annyira drága (mindösszesen 2000 Ft körüli értékben lehet beszerezni) - talán érdemes is minden regény esetében teleírni és külön-külön példányt használni.

Ugyanakkor a karakter kérdőívhez - úgy emlékszem - Krisz weboldaláról is hozzá lehet jutni, ahol egyébként sok más írástechnikai cikk is olvasható. (http://www.krisznadasiwrites.hu/)Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.