Skandináv november


Harmadik éve a november-decemberi időszak számomra az északi irodalom  jegyében telik. Eddig rendszerint a Scolar kiadó könyvei közül válogattam, (Stella Zuhan, A boszorkány ideje) az idei felhozatal azonban minden szempontból változatosabbra sikerült.
27 - avagy a halál teszi a művészt

Annak idején - amikor én is készültem átlépni a  bűvös 27-es küszöböt - az aktualitása miatt keltette fel a figyelmemet, mégsem jutott rá időm, hogy elolvassam. Idén nem halogathattam tovább, egyszerűen volt benne valami, ami ellenálhatatlanul vonzott, és ez a furcsa vonzalom később igazolást is nyert. 

A 27-esek klubja köré épülő történetben egy fiatal prágai művészjelölttel ismerkedhetünk meg, aki maga is szeretett volna csatlakozni az istenített legendákhoz. A főhősnőt addigi életének legmélyebb lelki válságán kísérjük végig, egy vidéki finn család belső küzdelmeivel párhuzamosan.

A könyv - annak ellenére, hogy nem is szigorúan véve nem skandináv író tollából származik és nem is hal meg minden oldalon valaki embertelen módon - nagyon jól hozta a borongós északi hangulatot, rám pedig egészen inspirálóan hatott.
Bár a történet egészében nézve egészen más üzenetet hordoz, engem lenyűgözött, hogy Angie, "tehetségtelensége" ellenére jó ideig  a legkülönbözőbb műfajokban folyamatosan írt és alkotott. Sokan életünkben összesen nem kapunk annyi kritikát, mint amennyit ő egy éven belül, szintén művész szektorban dolgozó, de nála jóval sikeresebb "barátaitól", végül mégsem a próbálkozást, hanem a magával szemben támasztott irreális elvárásait adta fel.

Valóban a halál teszi a művészt?


Kőhalmi Zoltán - A ​férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit


Dumaszínház humorisájának könyve kissé idézőjelbe teszi a skandináv irodalmat, de tematikája miatt mégis felvettem a listára.

A tévében hallgatva is régóta kedveltem a szerzőt, ezért a saját könyvét már megjelenése előtt nagyon vártam. A stílusát - akárcsak az előadásain - hol soknak és erőltetettnek találtam, míg máshol (s ebből volt több) sírtam a nevetéstől. 

A skandináv krimiket parodizáló, epizódokra tagolt könyv könnyed kikapcsolódást jelenthet mindenki számára, habár a krimi rajongóknak nyilván nagyobb élményt nyújt.
Trollok alkonya

Izland földrajzi adottságát és kultúráját tekintve is különleges, egyedi világ, ezért is régi álmom felfedezni. A Trollok alkonya remek segítséget nyújt ebben. A Neil Gaiman Északi irodalom c. könyve után azt hiszem ez lesz a kedvenc skandináv "mesekönyvem". 

Mert hogy a Trollok alkonya tulajdonképpen pontosan az.
Három, sagákból kiemelt történet, magyarázatokkal, értekezésekkel kiegészítve. Nagyon tetszik, hogy a felhasznált irodalom es ajánlók mellett egy  jegyzetet is tartalmaz, ami magyarázatot ad számunkra az izlandiak különleges szokásairól, hagyomànyairól. 

A könyv fele-fele arányban szórakoztató és informatív, így remek bevezető lehet azok számára, akik esetleg komolyabban ismerkednének az izlandi irodalommal.

------------
A fenti könyvek társaságában telt tehát a novemberem, s mindhármat jó szívvel ajánlom.
Ha van kedvenc skandináv regényetek (amely a felsoroltakhoz hasonlóan nem egy véres krimi) írjátok meg kommentben! :)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.